Intră acum și în grupul de
Naţionala de rugby a României nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul minim de la Cupa Mondială din Noua Zeelandă pierzând şi ultimul meci din grupă, 9-25, cu Georgia. Românii au făcut o sumedenie de greşeli şi au abordat meciul insuficient de bine pregătiţi psihic, tehnic şi tactic.
„Principala cauză a înfrângerii a fost faptul că jucătorii noştri au urmărit mai mult adversarul şi mai puţin balonul. Nu se poate câştiga un meci dacă faci cel puţin de 12 greşeli de manevrare a balonlui. Jucătorii noştri au fost prea timoraţi şi nu s-au concentrat în momentele importante.
Singurul compartiment care a funcţionat bine în meciul România – Georgia a fost pachetul de înaintare. De aici şi până la ajungerea în terenul de ţintă advers mai este cale lungă şi ar fi trebuit mai multă responsabilitate în linia de trei sferturi. Pe lângă erorile nepermise la un asemenea nivel, părerea mea este că s-a şi greşit în abordarea tactică a unora din fazele de joc.
Dacă primele „margini” ale selecţionatei României s-au jucat pe „omul cu numărul doi” şi au fost extrem de utile, atunci când am fost aproape de terenul de ţintă advers am jucat pe „omul patru sau cinci” şi am pierdut. Nu poţi să-ţi creezi superioritate în teren dacă nu-ţi câştigi repunerile în margine pe care le ai. Nu mai este de comentat faptul că în minutul 71 la scorul de 6-22, românii au ales să transforme lovitura de pedeapsă acordată în loc să încerce să trimită în tuşe, pentru ca apoi să joace la eseu.
Încă un lucru extrem de important nu a fost judecat corect în opinia mea. Într-o echipă naţională, la fel ca şi într-o echipă de club, rolul transformerului este esenţial. Şi acum îmi aduc aminte campionatul din 1985-1986 când CSM Suceava s-a clasat pe locul VIII din 14 echipe şi eu am marcat 186 de puncte. Numărul de puncte înscris de mine era edificator în condiţiile în care formaţia noastră a înscris în 26 de meciuri doar cinci încercări care erau punctate atunci cu patru puncte, toate celelalte din contul echipei noastre fiind realizate din lovituri de pedeapsă şi dropgoluri.
În partida România – Georgia, ai noştri au început bine jocul şi au dominat pe forţa pachetului de înaintare. Din păcate, transformerul Dumbravă a ratat prima lovitură de pedeapsă dintr-o poziţie extrem de favorabilă şi în loc să fie 3-0 pentru noi, a fost 0-3. Orice punct înscris în contul tău pe tabela de scor îţi oferă un moral excelent în condiţiile în care 14 jucători fac eforturi pentru a obţine o lovitură de pedeapsă. La un procentaj sub 33%, Dumbravă ar fi trebuit să nu mai fie lăsat să bată lovituri de pedeapsă pentru că mai erau jucători capabili să o facă.
În orice caz, pe ansamblu, echipa României a avut la Cupa Mondială din Noua Zeelandă doar jocul cu Scoţia din debut, pentru ca apoi să pice în anonimat. Trebuie de analizat probleme existente pentru rugbiul românesc decade pe zi ce trece şi ceva trebuie făcut. Oricum, la această Cupă Mondială, Suceava a avut motive de mândrie Macovei, titular la meciul cu Georgia fiind humorean şi elevul meu, la fel ca şi Lazăr, ieşean la origine”, a declarat profesorul Dumitru Livadaru.
România a pierdut 9-25 cu Georgia, punctele României fiind marcate de Dumbravă, două lovituri de pedeapsă şi Vlaicu, una, pentru Georgia au punctat Kvirikaschvili, 17 puncte şi Urjukaschvili, trei puncte şi Gorgodze, eseu cinci puncte.
Intră acum și în grupul de