Managerul SJU Suceava anunță extinderea UPU și sală pentru politraumatisme, dublarea ATI, sală pentru implantare stimulatoare cardiace, dar și pavilion de oncologie


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, a anunțat, joi, că își propune ca în acest an să înceapă lucrări importante care să conducă la creștrea siguranței și confortului pacienților și personalului medical, dar și de diversificare și creștere a calității serviciilor medicale din unitatea spitalicească suceveană.

„Chiar dacă ne luptăm de aproape doi ani de zile cu această pandemie viața trebuie să meargă înainte. Trebuie să ne obișnuim, trebuie să ne adaptăm și trebuie să ne continuăm viața pentru că viața nu se va opri la această pandemie pe care trebuie să o învingem și să mergem în continuare”, a spus Calancea.

El a subliniat că SJU Suceava își dorește foarte mult pentru că SJU Suceava evoluează și progresează de la zi la zi.

Managerul SJU Suceava a spus că a gândit pentru anul 2022 ca aceste investiții să fie realizate pe două mari paliere, pe de o parte pentru creșterea confortului și siguranței pacienților și cadrelor medicale, iar pe de altă parte la serviciile medicale care să fie diversificate și de o calitate crescută.

„Din fericire, SJU Suceava se regionalizează prin el însuși. Avem din ce în ce mai multe colaborări și din ce în ce mai mult suntem apelați de colegii din jurul județului Suceava, din Botoșani, Neamț, Bistrița, colegi care doresc să vină spre noi cu protocoale și să colaborăm pe anumite specialități.Vrem, nu vrem, suntem împinși de la spate de evoluția medicală și de cerințele pe care le avem în jurul nostru”, a spus Calancea.

El a anunțat că un proiect important este cel de extindere a Unității Primiri Urgențe.

„UPU Suceava este una dintre cele mai moderne din țară, dar cu toate acestea pandemia ne-a arătat că trebuie și aici extindere, trebuie reamenajare”, a spus managerul SJU Suceava.

Potrivit lui Calancea, proiectul presupune ca UPU să se extindă în actuala zonă unde vin ambulanțele, iar noul sas să fie construit în continuare, pe actuala alee ce face legătura cu Ambulatoriul de specialitate.

El a explicat că ieșirea din viitorul pasaj subteran care face legătura cu zona veche a spitalului se va lega de noua alee care va face legătura cu Ambulatoriul.

„Această pandemie ne-a arătat multora deficiențe ale sistemelor medicale din toate țările. La noi în țară mult mai mult și vrem să fim pregătiți pentru orice patologie există pe lumea asta”, a spus managerul SJU Suceava.

Totodată, el a spus că deasupra noului sas urmează să fie amenajată o sală pentru politraumatisme.

„Județul Suceava este fruntaș la accidente rutiere și am constatat că sunt foarte multe politraumatisme, cu pacienți care au nevoie de trei-patru sau chiar cinci specialități chirurgicale. Atunci, pentru un pacient cu instabilitate hemodinamică, un pacient extrem de grav, care nu poate să piardă niciun minut, pe această extindere a UPU, se va amenaja o sală de politraumă. Astfel, un pacient adus în UPU cu politraumatism va ajunge imediat la etaj în sala de politraumă, o sală foarte mare în care să poată intra două-trei-patru echipe operatorii simultan. Va fi și foarte multă aparatură pentru că e posibil ca în timpul operației să ai nevoie de un CT, de o radiografie, sau o altă echipă operatorie pentru că un pacient politraumatizat este extrem de fragil și instabil din toate punctele de vedere”, a declarat dr. Alexandru Calancea.

El a mai anunțat că un alt proiect este cel pentru pacienții oncologici.

„Ne confruntăm cu o crește a cazurilor oncologice. Nu numai în județul Suceava, ci la nivel național și mondial. Ne gândim la un pavilion nou de oncologie. Sperăm ca radioterapia să devină funcțională în cel mai scurt timp în acest an. Vom veni în sprijinul medicilor din zona oncologie cu extinderea cu un pavilion de 20 de paturi, iar radioterapia va veni în susținerea acestor investigații în zona oncologică. Va trebui să țină pasul și medicina nucleară pentru că avem un laborator de medicină nucleară al doilea sau al treilea din țară ca performanță cu un PET CT și un SPEC CT extrem de performante și vom dota laboratorul și cu un scientigraf de ultimă generație și vom fi între primele două laboratoare de medicină nucleară din țară pentru că și medicina nucleară trebuie să vină în sprijinul acestor medici oncologi și nu numai al lor, dar în mare parte ajută la diagnosticul precoce al acestei maladii”, a spus Calancea.

Mai mult, managerul SJU Suceava a spus că dorește și dublarea secției ATI din SJU Suceava.

„Ne-am confruntat în această pandemie cu probleme în ATI și ați văzut că în multe locuri din țară, în multe spitale au fost probleme în ATI. Vrem să dublăm suprafața zonei ATI. Vom face o Terapie Intensivă la standardele actuale. Actuala ATI a fost modernizată în 2018, dar pandemia a impus noi regului, noi obligații, noi reglementări. La noi e problema de suprafața ATI pentru că spitalul se regionalizează și trebuie să fie ținut pasul cu aceste cerințe”, a declarat managerul SJU Suceava.

Totodată, el a anunțat că și în zona de cardiologie dorește să vină cu servicii noi către populație, respectiv servicii de electrofiziologie și implantare de stimulatoare cardiace.

„Vreau ca în 2022 să avem o sală dedicată. Avem doi medici specialiști cu această supraspecializare”, a spus Calancea.

În ceea ce privește heliportul de pe terasa SJU Suceava, dr. Calancea a declarat că acesta a fost recepționat și că este în procedură de autorizare.

Pentru investițiile prevăzute în acest an, dr. Alexandru Calancea spune că este nevoie de cel puțin 33 de milioane de lei, menționând că suma ar urma să fie alocată de Consiliulul Județean Suceava.


Intră acum și în grupul de