Lumina Sfanta a ajuns si in acest an in judetul Suceava (FOTO-VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Lumina Sfântă a ajuns şi în acest an în judeţul Suceava, iar atât autorităţile cât şi preoţii au acţionat după un program strâns pentru ca Lumina Sfântă să ajungă la timp în parohii în condiţiile în care Aeroportul Suceava e închis pentru modernizare.

Lumina Sfanta Falticeni

Astfel, în România, Lumina Sfântă a ajuns sâmbătă seara în jurul orei 20:30, în Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni, de unde reprezentanţii eparhiilor din sudul ţării – Muntenia, Oltenia, Doborgea şi până la Galaţi, în Moldova, au luat-o pentru a o duce cu maşinile la episcopii, de unde va fi preluată şi adusă în bisericile din aceste zone ale ţării înainte de miezul nopţii.

 

Pentru credincioşii din restul ţării, Lumina a fost dusă cu trei avioane de mici dimensiuni cu destinaţia Satu-Mare (cu escală în municipiul Cluj-Napoca), Timişoara şi Bacău.

Din cauza faptului că Aeroportul Suceava este închis pentru modernizare, Lumina Sfântă pentru credindioşii care merg la mănăstirile şi bisericile din Bucovina a fost preluată de la Bacău şi transportată până la Fălticeni cu maşini, cu antemergător al Poliţiei.

Mai mulţi preoţi s-au adunat sâmbătă seara în faţa bisericii „Sfântul Ilie” din Fălticeni pentru a lua Lumina Sfântă care să fie distribuită preoţilor din zona Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, şi celor din zona Siret-Rădăuţi.Lumina Sfanta Falticeni 2

Lumina Sfântă a ajuns în jurul orei 23.10 la Fălticeni, de unde a fost distribuită chiar din maşină preoţilor, iar apoi delegaţiile s-au îndreptat spre zonele de unde provin, având antemergători maşini ale poliţiei sau Jandarmeriei.

La ora 23.25 Lumina Sfântă a ajuns la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava unde a fost distribuită preoţilor din parohiile din zonă, dar şi unei delegaţii din Cernăuţi.

Operaţiunea de aducere a Luminii Sfinte a fost coordonată, în special, de prefectul Florin Sinescu şi de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor.

Preotul Cătălin Axinte, consilier al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care a făcut parte din delegaţia care a adus Lumina Sfântă, a mulţumit autorităţilor judeţene pentru că s-a reuşit ca şi în acest an Lumina Sfântă să ajungă la Suceava, dar şi familiei Tender care a pus la dispoziţia delegaţiei Sucevei un avion de mici dimensiuni care a făcut faţă turbulenţelor atmosferice şi cu care s-a reuşit aducerea Luminii Sfinte pe aeroportul băcăuan.

Aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini sau a Focului Sfânt, cum mai este numit, este un ritual vechi de aproape 2.000 de ani care are loc în Sâmbata Mare, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cinstită de creştini ca fiind locul unde a fost răstignit şi înmormântat Iisus.

Lumina Sfanta Suceava

Punctul culminant al ritualului la care iau parte feţe bisericeşti de pretutindeni îl reprezintă momentul în care Patriarhul Ierusalimului intră în Capela Îngerului cu patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări neaprinse. El este închis în încăperea în care se află mormântul lui Iisus după ce aceasta este inspectată pentru a se asigura că nu există în interior nicio sursă de foc. Potrivit ritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul şi îngenunchează în faţa dalei de marmură care îl acoperă. Apoi, el se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini. După ce lumânările sunt aprinse miraculos, precum susţin înalţii bisericii, Focul Sfânt este împărţit miilor de credincioşi care se înghesuie în centrul vechi al oraşului. Lumina de la Ierusalim ajunge în 13 ţări ortodoxe, printre care şi România.

În fiecare an, credincioşii se strâng în faţa Bisericii Sfântului Mormânt pentru a lua lumină.

” frameborder=”0″ allowfullscreen>


Intră acum și în grupul de