Vasile Ilie: „Universitatea suceveana trebuie sa fie un motor de dezvoltare regionala”


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava ar trebui să se alinieze tendinţelor europene în ceea ce priveşte participarea la dezvoltarea regiunii în care îşi desfăşoară activitatea, a declarat luni vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie. „Universitatea din Suceava ar trebui să-şi dezvolte mai mult ştiinţele aplicate, cerute de companiile din judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Bistriţa Năsăud sau Maramureş”, a spus Ilie, menţionând că în prezent universitatea nu are o deschidere suficientă pentru firmele din regiune.

El a arătat că instituţia de învăţământ superior suceveană ar trebui să organizeze împreună cu firmele interesate festivaluri ale ştiinţei, să încurajeze asociaţiile studenţeşti să se implice alături de firme din zonă, prin cooperare şi proiecte, în dezvoltarea regiunii, dar şi să pregătească studenţii şi absolvenţii să-şi înfiinţeze propriile firme.

Vasile Ilie a mai arătat că potrivit studiilor, un euro investit de companii în programe de cercetare ale universităţilor aduce un profit în următorii ani de 19 euro.

Vicepreşedintele CJ Suceava a participat, săptămâna trecută, la Salzburg, la Conferinţa regiunilor şi oraşelor europene organizată de Institutul Regiunilor Europene, unde s-a dezbătut, printre altele, rolul universităţilor din estul şi sud-estul Europei, la dezvoltarea regiunilor.


Intră acum și în grupul de