Orest Onofrei cere autoritatilor sa iasa din starea de „tacere complice” in cazul Fondului Bisericesc din Bucovina


Intră acum și în grupul de

Senatorul PDL de Suceava, Orest Onofrei, care este prim-vicepreşedinte al organzaţiei judeţene al partidului de guvernamânt, a readus în actualtate subiectul retrocedării pădurilor din Bucovina către Fondul Bisericesc Ortodox, arătând că problema retrocedării celor peste 160.000 ha de pădure nu poate fi soluţionată prin „tăcerea complice” a autorităţilor statului.

Senatorul sucevean a ţinut să remarce că în situaţia dată, problema este legată direct de calitatea revendicatorului terenurilor respective. „Dacă s-ar retroceda în forma cerută, proprietatea nu ajunge la Biserică ci la o serie de persoane fizice”, a ţinut să remarce Orest Onofrei, care este de părere că o asemenea revendicare este suspectă să fie „cel mai mare act de corupţie de după 1990 în condiţiile în care proprietatea revendicată este foarte mare, iar valoarea acesteia ar rezolva problema pensiilor pe o perioadă de doi ani”.

„Mi se pare extrem de suspect că în zece ani de zile autorităţile statului nu s-au implicat în a desluşi culisele acestei afaceri. O afacere, cu ghilimele sau nu, la care se mai adaugă un element nu lipsit de importanţă:unul dintre magistraţii care au dat într-una din instanţe, câştig de cauză fundaţiei bisericeşti, la scurt timp după decizie a ajuns secretar de stat în Ministerul Justiţiei”, a explicat senatorul PDL de Suceava.

El a mai arătat că actuala situaţie blochează zeci de proiecte care ar trebui să se deruleze în judeţul Suceava, fiind blocată Cartea funciară pentru o suprafaţă de aproape 200.000 de hectare pe motiv că este în litigiu, exemplificând cu proiectele de amenajare a unor pârtii la Câmpulung Moldovenesc sau Suceviţa.

„Dacă ar trebui să se procedeze la fel şi în alte cazuri ar trebui ca mii de proiecte aflate în derulare în toată Moldova să fie blocate de cererea unui sucevean ce revendică averea lui Ştefan cel Mare”, a mai declarat cu destulă ironie Orest Onofrei, făcând referire la persoana care în urmă cu ceva vreme s-a autotintitulat „moştenitoarea” lui Ştefan cel Mare. .

Parlamentarul sucevean a subliniat că situaţia aceasta trebuie clarificată, dar că problematica Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei este mult prea complexă pentru a fi rezolvată printr-o „tăcere complice a autorităţilor statului”. Onofrei a mai spus că pentru judeţul Suceava rezolvarea corectă a problemei este benefică, dar că trebuie să se respecte legea şi istoria.

Senatorul PDL de Suceava Orest Onofrei, a iniţiat o propunere legislativă pentru reactivarea Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina ca persoană juridică de drept public, care a fost respinsă, în luna decembrie 2009, de Senat, dar iniţiatorul a arătat că va milita ca legea să fie adoptată de Camera Deputaţilor.

Senatorul sucevean a mai subliniat că a promis că va încerca soluţionarea pe cale parlamentară a problemei Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei şi că în acest sens a elaborat o propunere legislativă de reînfiinţare a acestei fundaţii, în forma şi structura avute înainte de a fi desfiinţată de regimul comunist în 1948. El consideră că altă soluţie pentru rezolvarea corectă a problemei Fondului Bisericesc din Bucovina nu există.


Intră acum și în grupul de