Doar una din cele patru centrale termice construite in judet prin proiectul „Utilitati si mediu” este functionala


Intră acum și în grupul de

Patru centrale termice au fost construite în judeţul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, a declarat, vineri, şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, arătând că doar cea din Rădăuţi este funcţională în prezent, fiind şi profitabilă în condiţiile în care gradul de racordare la sistemul centralizat de termoficare este de 80 la sută.

 Potrivit preşedintelui CJ Suceava, centrala termică de cogenerare din Vatra Dornei ar putea intra în funcţiune anul viitor, după ce Transgaz finalizează aducţiunea de gaz natural în acest municipiu unde gradul de racordare la sistemul centralizat este de 75 la sută, căldura fiind livrată de la o centrală ce foloseşte drept combustibil rumeguşul şi unde este necesară şi a doua centrală care să funcţioneze cu gaz natural.

nechifor4

În cazul municipiului Câmpulung Moldovenesc şi a oraşului Gura Humorului, unde au fost construite, cu aproximativ 20 de milioane de euro, două centrale, acestea nu sunt funcţionale din cauză că nu sunt abonaţi la sistemul centralizat de termoficare. „Trebuie să găsim o formulă să valorificăm aceste centrale termice. E păcat să le ţinem în conservare”, a spus Nechifor.

 Preşedintele CJ Suceava a spus că va consulta şi Guvernul în această privinţă şi a arătat că o soluţie ar fi înfiinţarea unei firme care să preia în exploatare cele patru centrale de cogenerare care să se susţină în special prin profitul produs la Rădăuţi şi Vatra Dornei, iar la Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului să fie atrase investiţii care să folosească aburul produs de centrale şi să scoată profit din energia electrică produsă.

 Nechifor a explicat că acest proiect a fost conceput în anul 2001 şi când a fost început, în 2003-2004, erau viabile centralele din Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, dar că din 2005 proiectul a fost blocat din cauza lui Gheorghe Flutur, care era ministru al Agriculturii şi a refuzat să avizeze ca magistralele de gaze naturale să traverseze fondul forestier.

 El a mai spus că, ulterior, abonaţii de la sistemul centralizat din cele două oraşe s-au debranşat, folosind surse alternative de încălzire, iar în Câmpulung Moldovenesc, după ce s-a realizat aducţiunea de gaze naturale, locatarii şi-au montat centrale de apartament, deşi sistemul centralizat de încălzire este mai sigur şi are costuri mai mici.

 Prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în judeţ au fost  construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, precum şi o reţea magistrală de gaze naturale ce cuprinde 61 de localităţi din judeţ.

 Pentru realizarea investiţiilor în cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani.


Intră acum și în grupul de