Apa calda a fost oprita in municipiul Suceava!

Apa caldă a fost oprită, marţi dimineaţa, la robinetele sucevenilor racordaţi la sistemul termic centralizat.

Potrivit primarului Ion Lungu, producătorul de energie termică, Bioenergy, a sistat furnizarea agentului termic în sistemul centralizat din municipiu pentru că ar avea de efectuat un reglaj tehnic, dar nu ştie când va fi reluată furnizarea în condiţiile în care există un blocaj financiar determinat de neplata facturilor.

Edilul-şef a avut marţi dimineaţă o întâlnire cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari cărora le-a transmis un mesaj foarte clar: „fără plată nu va fi apă caldă”.

Lungu a explicat că populaţia are datorii de 21 de milioane de lei către firma care transportă şi distribuie agentul termic, Termica SA, care la rândul său are datorii de 12,9 milioane de lei către firma care produce agentul termic, Bioenergy, firmă care nu şi-a achitat facturile către furnizorul de masă lemnoasă.

lungu 5

Primarul a arătat că deşi există încă masă lemnoasă pentru funcţionarea centralei de cogenerare, aceasta a fost pusă sub sechestru de furnizor pentru datorii de peste un milion de euro.

El a mai declarat că deşi valoarea facturilor nu a crescut în municipiul Suceava, soldul a crescut cu 5,5 milioane de lei în ultimele patru luni şi consideră că sucevenii nu au o prioritate în a plăti facturile de apă caldă şi căldură în condiţiile în care, în medie, facturile pentru încălzire într-un an sunt pe un apartament, cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

El a menţionat că municipalitate mai are de achitat o factură de 1,5 milioane de lei pentru subvenţia la termoficare şi că în rest nu mai pot aloca alte sume.

Lungu a mai anunţat că a dispus verificări la asociaţiile de proprietari în urma semnalelor pe care le-a primit potrivit cărora locatarii şi-au achitat facturile la termoficare, dar că asociaţiile au făcut alte plăţi şi nu au direcţionat banii către Termica.

Primarul a apreciat că trebuie să se achite cel puţin jumătate din datoria de 21 de milioane de lei pentru reluarea furnizării de apă caldă în sistem centralizat. „Fără un efort al populaţiei nu ştiu cum vom rezolva problema. Nimeni nu face acte de caritate. Nu se poate primi un serviciu fără să fie plătit”, a mai declarat Ion Lungu.

Citeşte şi:

https://www.newsbucovina.ro/actualitate/99729/sucevenii-risca-sa-ramana-fara-apa-calda-vezi-la-cat-se-ridica-datoriile-pe-care-le-are-termica-catre-noua-centrala