Programul de autostrazi al Guvernului starneste discutii in contradictoriu in CJ Suceava


Intră acum și în grupul de

“Construim aeroport, dar va fi util dacă vom avea acces la autostradă”, a declarat, joi, în plenul CJ Suceava, liderul grupului consilierilor judeţeni PDL, Vasile Ilie, arătând că în 8 aprilie a fost prezentat masterplanul de transporturi pentru perioada 2014-2020, dar că Suceava şi Botoşani nu sunt incluse în aceste proiecte pentru a avea acces la autostradă. „Suceava şi Botoşani nu sunt pe nici o hartă”, a spus Ilie.

vasile ilie

În numele grupului PDL din CJ Suceava, el a cerut preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, să facă demersuri, împreună cu preşedintele CJ Botoşani şi cu parlamentarii din cele două judeţe care zona să fie conectată la autostradă. „Este nevoie ca această zonă să fie trecută în masterplan pentru a beneficia de o dezvoltare durabilă”, a spus Vasile Ilie.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, i-a spus lui Ilie că la prezentarea masterplanului pe transporturi a fost prezent şi liderul PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur şi că împreună au văzut aceleaşi hărţi. “Suceava e pe hartă cu acces la două autostrăzi”, a spus Nechifor, care a precizat că una dintre acestea este Iaşi-Târgu Neamţ-Târgu Mureş, iar a doua, Braşov-Bacău-Suceava-Siret.

El a arătat că nici un tronson de autostradă aflat acum în proiect nu are studii tehnice sau de fezabiliate pentru că nici un guvern de după 1990 nu a alocat fonduri pentru astfel de proiecte.

catalin nechifor

Nechifor a subliniat că sunt începute procedurile pentru atribuirea studiilor tehnice şi de fezabilitate, ceea ce înseamnă un prim pas. „Suntem într-un judeţ cu o zonă montană importantă şi sunt drumuri naţionale, unul modernizat, iar altul în curs de modernizare. Singura variantă cu costuri mici e cea care trece prin Târgu Neamţ. Nu va fi o tragedie pentru noi să coborâm până la Târgu Neamţ şi sa mergem apoi până în Franţa”, a spus Nechifor.

 Consilierul judeţean PDL Tudor Plăcintă i-a cerut preşedintelui CJ Suceava să-şi asume în numele guvernului PSD că aceste autostrăzi vor fi realizate, dar Nechifor a arătat că el poate asuma doar proiectele Consiliului Judeţean.

 În replică, un consilier judeţean PSD, Dan Ioan Cuşnir, a propus să se contabilizeze câţi ani conducerea Ministerului Transporturilor a fost condusă de miniştri PD pentru a se stabili cine e responsabil de situaţia actuală a infrastructurii rutiere. „Oricine poate face o socoteală corectă să vedem câţi ani a fost Ministerul Transporturilor la PD. Asta ca să nu mai existe abordări populiste”, a conchis Cuşnir.

dan ioan cusnir

 Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat, miercuri, că CNADNR va lansa în acest an proceduri de contractare pentru studii de fezabilitate necesare construcţiei a aproape 1.800 de kilometri de autostradă şi va selecta constructorii pentru 375 kilometri.

 În acest an, vor fi în derulare lucrări pentru 651 de kilometri de autostradă, iar în 2015 vor fi în construcţie 1.429 de kilometri, din care proiectele noi vor acoperi 1.186 de kilometri.

 Din acciza suplimentară la carburanţi, variantele propuse până în prezent sunt autostrăzile Alexandria – Craiova (140 km), Craiova – Calafat (85 km), Târgu Mureş – Târgu Neamţ (211 km), Gilău – Suplacu de Barcău (101 km), Bucureşti – Giurgiu (60 km) şi Paşcani – Suceava – Siret (100 km).


Intră acum și în grupul de