Masterplanul de transport al Romaniei prevede constructia autostrazii Siret-Suceava-Pascani

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că masterplanul de transport al României prevede ca până în 2020 să fie realizat şi tronsonul de autostradă Siret-Suceava-Paşcani. Şeful administraţiei judeţene a ţinut să sublinieze, într-o conferinţă de presă, că până acum nici un guvern nu a realizat un asemenea masterplan şi şi-a exprimat încrederea că programul de autostrăzi va fi realizat şi că guvernele care vor fi instalate nu vor mai schimba aceste priorităţi.

sinescu, nechifor, nita

Nechifor a arătat că pentru ca aceste proiecte să fie realizate în termen şi de calitate va trebui să fie executate de firme puternice şi care au capacitatea necesară pentru asemenea lucrări de anvergură. El a explicat că va fi modificată legislaţia privind achiziţiile şi speră ca Legislativul să impună criterii astfel încât firmele care nu-şi fac treaba să nu mai poată participa la licitaţii. „Aş fi de acord să se dea recomandări din partea administraţiei publice pentru modul în care aceste firme au lucrat”, a spus Nechifor.

În ceea ce priveşte tronsonul de autostradă Siret-Suceava-Paşcani, Nechifor a spus că a propus Ministerului Transporturilor ca ruta să fie astfel gândită încât autostrada să treacă prin apropierea Aeroportului Suceava, iar traseul DN 2 să rămână ca o variantă alternativă.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, vicepreşedintele CJ Suceava, Ilie Niţă, care este şi vicepreşedintele PNL a declarat că pentru finanţarea construcţiei autostrăzii Siret-Suceava-Paşcani urmează să fie alocate fonduri colectate prin acciza suplimentară la carburanţi.

Întrebat dacă, în calitatea sa de lider PNL dacă susţine acciza suplimentară la carburanţi, Niţă a spus că doar a prezentat care este sursa de finanţare pentru acest tronson de autostradă şi a evitat să spună dacă susţine personal această acciză.  „Nu eu am susţinut şi venit cu propunerea accizei la carburant. Guvernul a găsit-o, pentru a se face din aceste fonduri tronsoane scurte, cu valoare mică”, a spus Ilie Niţă.

Întrebat dacă va sugera parlamentarilor PNL să voteze în favoarea acestei accize astfel încât să existe finanţare pentru acest tronson de autostradă, Niţă a spus că parlamentarii liberali ştiu cel mai bine cum trebuie să voteze.

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat, miercuri, că CNADNR va lansa în acest an proceduri de contractare pentru studii de fezabilitate necesare construcţiei a aproape 1.800 de kilometri de autostradă şi va selecta constructorii pentru 375 kilometri, iar anul acesta  vor fi în derulare lucrări pentru 651 de kilometri de autostradă.

Din 2015 se prevede că vor fi în construcţie 1.429 de kilometri, din care proiectele noi vor acoperi 1.186 de kilometri.

 Din acciza suplimentară la carburanţi, variantele propuse până în prezent sunt autostrăzile Alexandria – Craiova (140 km), Craiova – Calafat (85 km), Târgu Mureş – Târgu Neamţ (211 km), Gilău – Suplacu de Barcău (101 km), Bucureşti – Giurgiu (60 km) şi Paşcani – Suceava – Siret (100 km).

Liderul PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a anunţat că PNL nu va vota acciza pe benzină şi motorină impusă de Guvernul Ponta, pentru că nu există garanţii privind modul în care Executivul doreşte să utilizeze aceşti bani.