Agentia SAPARD a platit 21 milioane de euro in ultima saptamina


Intră acum și în grupul de

Astfel, pana acum au fost efectuate plati totale de 85 milioane euro, ceea ce reprezinta o absorbtie a fondurilor de 42% din totalul fondurilor care trebuie consumate pana la finele acestui an.

Pana la aceasta data, proiectele semnate de Agentia SAPARD cu beneficiarii sunt in numar de 876 si au o valoare totala de aproximativ 552 milioane de euro.

Dintre acestea, un numar de 115 proiecte contractate se incadreaza la Masura 1.1, „Imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole” si au o valoare a contributiei publice (75% a Uniunii Europene si 25% a Guvernului Romaniei) de 58,48 milioane de euro. In cadrul acestei masuri au fost declarate eligibile alte 7 proiecte in valoare de 2,7 milioane euro (contributie publica), care urmeaza a fi contractate in perioada imediat urmatoare.

Proiectele contractate prin Masura 1.1 prevad infiintarea de centre pentru colectare si prelucrare a produselor lactate, pentru abatorizarea si procesarea produselor din carne, oua, sau a celor piscicole. De asemenea, se ofera finantare pentru constructia depozitelor de fructe sau de legume, pentru vinificatie si altele.

Pe Masura 3.1 „Investitii in exploatatiile agricole”, proiectele contractate sunt in numar de 78, cu o valoare a contributiei publice de 9,04 milioane de euro. Ele vizeaza achizitionarea de utilaje agricole (tractoare, combine, etc.), infiintarea de ferme animale (porci, vaci, oi etc.), de pasari sau vegetale (plante tehnice, pomicultura, viticultura, etc.) si altele. In cursul lunii august au fost aprobate pentru contractare 12 proiecte eligibile in valoare de 2,28 milioane euro si au mai fost depuse inca 4 proiecte in timpul acestei saptamani.

Pentru Masura 3.4 „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”, au fost contractate 86 de proiecte, contributia publica la acestea fiind de 5,34 milioane de euro. Proiectele aprobate vizeaza investitii in turismul rural, turismul piscicol, apicultura si cresterea melcilor (helicicultura).

Tot in cadrul acestei masuri sunt declarate eligibile, urmand a fi contractate in cel mai scurt timp, inca 14 proiecte in valoare de 880 mii euro.
„Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale”, Masura 2.1, totalizeaza 591 de proiecte contractate in valoare de 478,32 milioane de euro. Fondurile alocate Masurii 2.1 au fost epuizate pentru toata perioada de implementare a Programului SAPARD. Pana la aceasta data, prin lucrarile de infrastructura rurala au fost realizati 670 kilometri de drumuri comunale, 1.820 kilometri de conducte alimentare cu apa si 171 kilometri de conducte pentru canalizare.

Prin finalizarea celor 430 de proiecte deja demarate ale Masurii 2.1 se vor deservi peste 560.000 locuitori din mediul rural.


Intră acum și în grupul de