Noi prevederi privind regimul strainilor in Romania

Proiectul de Lege urmareste eficientizarea aplicarii cadrului normativ si armonizarea cu reglementarile europene in domeniul migratiei.
Proiectul introduce notiunea de rezident si de rezident permanent. Viza este definita ca autorizatia, materializata prin aplicarea unui colant sau a unei stampile pe un document de trecere a frontierei de stat valabil, care permite strainului supus acestei obligativitati sa se prezinte la un punct de trecere a frontierei pentru a solicita tranzitul sau sederea temporara pentru o perioada determinata, cu implinirea conditiilor legii.

Conform proiectului, autoritatile competente pot stabili, prin hotarare, ori de cate ori este cazul, introducerea ori suspendarea unor facilitati pe termen scurt la acordarea dreptului de a intra sau, dupa caz, la prelungirea dreptului de sedere pe teritoriul Romaniei, pentru anumite categorii de straini, precum si perioadele pentru care se acorda, respectiv se suspenda aceste facilitati.

In privinta motivelor in baza carora autoritatile competente pot refuza intrarea strainilor pe teritoriul statului proiectul adauga faptul de a fi incalcat anterior, in mod nejustificat, scopul declarat la obtinerea vizei sau, dupa caz, la intrarea pe teritoriul Romaniei, precum si impotriva celor care au incercat anterior sa treaca frontiera Romaniei cu documente false sau falsificate.

Pentru iesirea din tara, in cazul in care strainul nu mai este in posesia documentului de trecere a frontierei de stat in baza caruia a intrat in tara, trebuie sa prezinte la iesirea din Romania un nou document, valabil, de trecere a frontierei de stat. In aceasta s