Un profesor sucevean a fost distins la „Gala Premiilor Mentor pentru excelenta in educatie”, pentru anul 2013


Intră acum și în grupul de

Profesorul Romeo Bolohan de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, judetul Suceava, a fost distins cu Premiul Mentor pentu Excelenţă în Educaţie, informează într-un comunicat de presă, organizatorii evenimentului în cadrul căruia a avut loc premierea.

Potrivit sursei citate, MOL România și Fundația pentru Comunitate a decernat miercuri, 16 aprilie 2014, Premiile Mentor pentru Excelență în Educație – 2013 unui număr de zece dascăli care au ghidat destinul elevilor lor, cu rezultate excepționale.

Premiile Mentor pentru Excelență în Educație oferă recunoașterea publică a muncii unor oameni de excepție, dar și o recompensă materială pentru efortul acestora și rezultatele înregistrate. Fiecare dintre cei zece dascăli a primit câte un premiu în valoare de câte 8.000 de lei, o diplomă și un trofeu special, Trofeul Mentor, realizat de renumitul artist Ioan Nemțoi.

Pentru ediția din 2013 a acestui program au fost primite 505 dosare de nominalizări pentru 174 de profesori sau antrenori.

Consiliul Director al Fundației pentru Comunitate a avut o misiune dificilă, de a alege nominalizările cele mai valoroase ale unor oameni deosebiți, care au descoperit şi lansat tinere talente, aducând o contribuţie esenţială în construirea carierelor și în evoluţia profesională a acestora.

După evaluarea din data de 16 februarie, Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate a finalizat lista laureaţilor. La fel ca în cazul ultimelor două ediții, și de data aceasta, unii din premianți au fost nominalizați a doua oară. Se precizează din nou că orice nominalizare se poate repeta pentru ediţiile viitoare.

Din lista premianților face parte şi profesor Romeo Bolohan de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, judetul Suceava, singurul din judeţ distins cu acest premiu.

În document se arată că, invitatul de onoare al Galei Premiilor Mentor din acest an a fost academicianul Solomon Marcus, care a vorbit despre mentorat… „Vă mulțumesc pentru invitație. Mă onorează și o accept cu plăcere. Problema mentoratului mă preocupă de multă vreme, am scris despre ea și mă bucură să am prilejul de a o reconsidera (…) Am descoperit mentori în matematicieni pe care nu i-am avut ca profesori, Traian Lalescu, Dimitrie Pompeiu. Sau de pildă Gheorghe Lazăr, pe care îl descopăr ca pe un personaj fascinant. Pentru mine ideea de mentor nu trebuie confundată cu ideea care circulă acum, ideea de modele. Despre fiecare dintre aceştia pe care i-am enumerat pot să vorbesc şi despre lucruri care nu mi-au plăcut la ei. Dar mi-au fost mentori pentru că, într-o anumită perioadă a vieţii, m-au marcat foarte puternic”.

Ca profesor la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, suceveanul Romeo Bolohan şi-a început activitatea didactică în urmă cu 20 de ani, când a desfăşurat activităţi de voluntariat printr-un ONG, în şcolie din tot judeţul Suceava, cu mare pasiune, iar de 13 ani predă disciplina Educaţie tehnologică cu dragoste faţă de elevi. Ani la rândul i-a învăţat pe elevi să iubească lucrul bine făcut şi i-a îndrumat în alegerea carierei. “Mulţi elevi de-ai mei au ales să fie profesori, doctori, ingineri în ţară şi în străinătate. Eu nu cred că poţi face performanţă doar fiind foarte specializat într-o singură direcţie. În plus, educaţia tehnologică are ca obiectiv fundamental, o noua viziune şi atitudine practică asupra omului şi sensurilor vieţii, prin prisma tehnologiei, precum şi o înţelegere a rolului tehnologiei în progresul omenirii”, este de părere Bolohan.

De-a lungul celor 20 de ani de activitate a cunoscut de multe ori succesul, prin rezultatele tuturor categoriilor de elevi pe care i-a îndrumat: atât cu elevi crescuţi în instituţiile de protecţie a copilului din judeţul Suceava, ca promotor în ceea ce priveşte continuarea studiilor liceale sau universitare, cât şi cu elevi capabili de performanţă. În acest sens a obţinut peste 300 de diplome cu premii sau participări la diverse concursuri sau olimpiade şcolare locale, judeţene, naţionale şi internaţionale.

Cel mai mare şi valoros premiu a fost în 2012, când a câştigat Concursul Naţional “Tort Aniversar Disneyland Paris”, din 75 de şcoli din ţară, cu întreaga clasă de elevi, iar 30 de elevi şi 6 însoţitori au beneficiat de o excursie magică de 5 zile la Disneyland Paris. Toate costurile privind zborul, transferul la hotel, mesele, asigurarea şi cazarea au fost plătite de Perfect Tour – unic reprezentant al Disneyland Paris în România.

“Premiul pentru care am fost nominalizat îmi aduce o mare satisfacţie. E un lucru unic într-o carieră, se acordă foarte greu şi înseamnă un plus de motivaţie pentru a-mi face meseria aşa cum am visat. Este un premiu care se acordă după nişte criterii foarte interesante. Fundaţia pentru Comunitate caută oameni care influenţează cu adevărat destinul copiilor. La criteriile de evaluare contează felul în care te descriu atât elevii, cât şi părinţii sau alţi colegi, profesori”, a mai spus Romeo Bolohan.

 


Intră acum și în grupul de