Opt perchezitii in judetul Suceava in cazul unei grupari de trafic de migranti (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

DIICOT Suceava a destructurat o grupare de trafic de migranţi din Pakistan, Afganistan, Irak sau Siria constituită de români, ucraineni şi moldoveni

Într-un comunicat de presă comun al DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava şi al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate(BCCO) Suceava, poliţiştii suceveni sub coordonarea unui procuror au efectuat, începând din luna noiembrie 2013, cercetări într-un dosar penal faţă doi cetăţeni ucraineni în vârstă de 41 de ani, respectiv 40 de ani, faţă de un alt bărbat cu dublă cetăţenie română şi moldovenească în vârstă de 41 de ani, dar şi faţă de un sucevean în vârstă de 30 de ani din Straja pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Sursa citată precizează că, în cursul lunii noiembrie 2013, trei cetăţeni ucraineni, împreună cu suceveanul din Straja au acţionat împreună şi în mod coordonat pentru a face  trafic de migranţi cu scopul de a avea beneficii financiare.

Astfel, liderul şi coordonatorul grupului, cetăţeanul ucrainean,urmărit prin Interpol, care este în prezent arestat în Republica Moldova, ţinea legătura cu persoane neidentificate  din Ucraina, care furnizau migranţii în zona oraşului Cernăuţi, de unde erau preluaţi de un alt cetăţean ucrainean, care, la cererea lui coordonatorului grupului, organiza şi realiza, prin intermediul altor complici cetăţeni ucraineni neidentificaţi, transportul şi călăuzirea migranţilor peste frontiera verde în România, prin zona comunei sucevene Brodina.

 Din zona de frontieră, migranţii erau preluaţi de bărbatul din comuna Straja cu ajutorul altor călăuze cetăţeni români, apoi erau transportaţi în interiorul ţării şi eventual găzduiţi până la momentul predării lor către ceilalţi membri ai grupului.

 Astfel, migranţii erau preluaţi şi apoi călăuziţi pe teritoriul României până în apropierea frontierei de vest, cazaţi în diverse locaţii (case particulare, hoteluri sau pensiuni) şi apoi li se organiza ieşirea ilegală din România către Spaţiul Schengen.

 Trecerea frauduloasă a migranţilor în Ungaria se realiza fie prin călăuzirea migranţilor peste frontiera verde de un doi cetăţeni ucraineni, unul dintre ei fiind în prezent arestat în Ungaria, sau prin ascunderea lor în mijloace de transport.

 Pe teritoriul Ungariei migranţii erau preluaţi cu microbuze de către legături ale organizatorilor care care îi transportau până în Viena.

 Pentru fiecare migrant traficat pe ruta Ucraina (Cernăuţi) – România – Ungaria-Austria (Viena) se percepea suma de 4.000 – 4.500 dolari, bani care se împărţeau între membrii şi sprijinitorii grupului, în funcţie de poziţia şi aportul fiecăruia.

 Anchetatorii au stabilit că prin această metodă au fost racolate, găzduite şi transportate de pe raza judeţului Suceava, un număr de şapte grupuri de migranţi, compuse din 31 persoane din care şase grupuri cu 25 persoane trecute fraudulos din Ucraina în România şi un grup cu şase persoane racolate din Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

 Grupurile mai sus menţionate au fost monitorizate şi identificate cu sprijinul lucrătorilor poliţiei de frontieră din cadrul P.T.F. Salonta, P.T.F. Borş, I.T.P.F. Timiş, P.T.F. Sînicolau Mare şi Serviciul pentru Străini Arad.

 După identificarea acestora de autorităţi, migranţii solicitau azil, iar membrii grupării îi preluau din nou, îi transportau şi cazau la diferite pensiuni de pe raza judeţelor Bihor, Timiş, Alba sau Cluj, încercând să-i scoată din ţară prin alte metode.

Majoritatea membrilor reţelei sunt din Ucraina sau din Republica Moldova, coordonarea activităţilor infracţionale fiind efectuată de pe teritoriul Ucrainei, iar migranţii provin din Pakistan, Afganistan,Irak sau Siria.

 În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 16 suspecţi, iar joi, după ce pe raza municipiului  Suceava au fost depistaţi doi suspecţi, un bărbat cu dublă cetăţenie, română şi ucraineană şi un tânăr din Brodina,  care urmau să transporte un grup de migranţi peste frontiera de vest,  lucrătorii B.C.C.O. Suceava, cu sprijinul I.P.J. Suceava – S.A.S., I.J.J. Suceava, I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei – Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, lucrători din cadrul Poliţie Suceava şi Poliţiei Rădăuţi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au organizat o acţiune, ocazie cu care au fost efectuate un număr de opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Suceava şi au fost puse în executare şase mandate de aducere în condiţiile în care ceilalţi suspecţi nu se află pe teritoriul României.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate, la domiciliul unui suspect în vârstă de 47 de ani din  Suceava şi la cel al tatălui său, au fost identificaţi 13 migranţi, din care 11 afgani şi doi  sirieni, introduşi anterior în mod ilegal peste frontiera verde dinspre Ucraina, fiind sesizat cu privire la această situaţie Serviciul pentru Imigrări Suceava care urmează a-i prelua şi a le clarifica situaţia juridică.

Totodată au confiscate în vederea cercetărilor două autoturisme, 1.590 de dolari,  210 euro, 1.800 lei,  un pistol cu gaz, opt telefoane mobile, paşapoarte, cărţi de identitate, precum şi mai multe înscrisuri.

Persoanele faţă de care sunt puse în executare mandatele de aducere urmează a fi aduse la sediul D.I.I.C.O.T pentru audieri.

 Sursa citată arată că pe parcursul cercetărilor activităţile de suport tehnic au fost asigurate de către Serviciilor Operaţiuni Speciale din Suceava, Cluj,  Alba, Timişoara, Oradea, D.G.I.P.I. şi S.R.I.- Direcţia Judeţeană Suceava.

 Cercetările în acest caz sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale şi a identificării tuturor participanţilor.


Intră acum și în grupul de