Primarul Ion Lungu vrea parteneriat intre Suceava si un „oras urban” din regiunea bavareza Schwaben


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a solicitat, marţi, în cadrul discursului pe care l-a avut cu prilejul vizitei la Suceava a preşedintelui regiunii germane Schwaben din Bavaria, Jurgen Reichert, ca acesta să faciliteze un parteneriat între municipiul Suceava şi un „oraş urban” din regiunea germană.

Lungu a spus că Suceava are parteneriate cu oraşe din celelalte regiuni partenere, Cernăuţi, din regiunea Cernăuţi şi Laval, din Departamentul de Nord din Franţa, dar că nu are parteneriat cu nici un oraş din regiunea Schwaben.

lungu 10

Primarul a confundat în discursul său partenerul francez, regiunea Mayenne, care se află în parteneriat cu Schwaben, Suceava şi Cernăuţi, cu Departamentul de Nord, cu care doar Suceava are protocol de colaborare.

Ion Lungu a explicat că Suceava are un parteneriat cultural cu oraşul german Dusseldorf, dar că şi-ar dori un parteneriat cu un „oraş urban” din regiunea Schwaben.

La rândul său, preşedintele regiunii Schwaben, Jurgen Reichert, a recunoscut că este greu să fie realizate parteneriate între localităţi, dar că se gândeşte să vorbească cu primari noi aleşi în urma alegerilor locale recente şi că are deja în vedere doi sau trei astfel de primari cu care va lua legătura la întoarcerea în Germania.

Reichert a mai spus că va facilita vizita în regiunea Schwaben a mai multor primari din judeţul Suceava care să poată prelua din experienţa germană în administraţie, dar şi să-şi creeze legături.

Potrivit preşedintelui regiunii germane, nu este de ajuns ca un primar să fie un bun gospodar, ci trebuie ca un primar să aibă viziune pentru ceea ce doreşte să facă în localitatea pe care o administrează, dar şi să îşi creeze o reţea de legături cu oameni cu viziune.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că după 17 ani de parteneriat, foarte multe proiecte nu se mai derulează între administraţii.

„Deja sunt foarte multe proiecte cu licee, cu întreprinderi, cu organizaţii şi printr-un demers de colaborare între primari se pot dezvolta mai multe lucruri împreună”, a spus Nechifor.

El a arătat că mai mulţi primari suceveni vor merge în Schwaben pentru a vedea cum se face administraţie în Germania, să vadă experienţa pe proiecte europene, pentru proiecte derulate în comun, dar şi pentru a intra în colaborare cu primari din regiunea germană.


Intră acum și în grupul de