Orasul urban! Visul de aur al primarului Ion Lungu


Intră acum și în grupul de

Pentru că a fost marți și de obicei marți sunt trei ceasuri rele, primarul municipiului reședință de județ, al orașului Suceava, s-a cerut singur la tablă și nu și-a luat notă de trecere la lecția ce ține de URBAN.

A fost vorba de ședința comună a conducerilor județelor Schwaben si Suceava unde primarul Sucevei, dl Ion Lungu a spus ”cu subiect si predicat”, ca să îi intre bine în cap președintelui regiunii Schwaben, dlui Jurgen Reichert, că Suceava vrea înfrățire cu …și citez foarte …exact … un oraș urban din regiunea Schwaben.

Dacă dl Lungu nu ar fi insistat pe sintagma ORAȘ URBAN de cel puțin 3 ori aș fi crezut că e vorba de o greșeală minoră apărută într-un discurs ținut doar că să se consemneze de bine în ziarele de a doua zi.

 

Dar dl Lungu a insistat, și bine a făcut, pentru că domnia sa cu ocazia asta a lansat pe piață un nou concept – ORAȘUL RURAL reședință de județ.

 

Exact cam cum e acum Suceava.

 

Plină de turme de oi și vaci care la ceas de seară traversează maiestuos centrul localității în limpezi triluri de claxoane provenite de la mașinile conduse de niște șoferi care nu înțeleg că Suceava este păstrătoarea tradițiilor în Bucovina. Și cum se pot păstra mai bine tradițiile decât atunci când turma de mioare coboară lin de la intrarea în oraș unde paște liniștit pe tăpșanele pline de gunoaie ce se vor vândute cu câteva sute de euro metrul pătrat.

 

Și ce dovadă mai vie a păstrării tradiției populare îți trebuie atunci când căruțele trase de cai depășesc mașinile ce merg greoi în șir indian pe străzile de pământ pline de gropi, care și ele sunt acolo la concurență cu castrele romane.

 

Și ce ați dori mai rural decât măturatul străzilor (și vedeți că sunt extrem de serios pentru că altfel puteam spune simplu și corect – ULIȚE) cu ajutorul legendarelor și tradiționalelor măturoaie din nuiele, care atunci când au fost inventate au fost la conurență cu apa caldă și care în opinia executivului local sucevean ar trebui mult mai bine punctate la licitațiile pentru salubrizarea ORAȘULUI.

 

Cel mai simpatic în tot momentul acesta a fost chiar dl Reichert care, diplomat, i-a explicat dlui Lungu că înfrățirea Sucevei cu un oraș din Schwaben este posibilă dar puțin mai dificilă. Pentru că primarii care sunt deja în funcții de câteva mandate nu prea agrează ideea de înfrățire cu ruralul. Însă dl Reihchert i-a dat o șansă dlui Lungu spunându-i că recent au fost alegeri în land și că sunt câtiva primari noi care …cine știe..poate ar agrea ideea.

 

După 12 ani de mandat în fruntea primăriei Suceava dl Lungu va putea probabil să se laude cu câteva lucruri însă dacă ne va înfrăți cu un ORAȘ URBAN din Germania va fi poate cea mai mare realizare a sa.

 

Va putea spune în sfârșit că, nu ne-a lăsat un oraș european, nu avem străzi ca lumea, nu știm de ce plătim și cât plătim la căldură și apă caldă,  dar avem rude-adică frați- în Germania, de la care putem învăța ceva bun.

 

Și ăsta – adică ORAȘUL URBAN – pentru Ion Lungu e cel mai de preț lucru. Cam cum era orașul de aur pe care cuceritorii Americii de Nord l-au căutat ani la rând și pe care unii încă îl mai caută și azi.

 

MIHAI   CHIRA


Intră acum și în grupul de