Nechifor: Relatia cu Schwaben a schimbat cateva domenii importante in Suceava. Reichert: Lucrurile merg in directia buna


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor şi preşedintele regiunii germane Schwaben, au evaluat, marţi, în cadrul unei întâlniri cu consilieri judeţeni, cu primari, şefi de instituţii, modul în care s-au derulat proiectele comune între cele două regiuni la împlinirea a 17 ani de la semnarea protocolului de colaborare.

Nechifor a spus că parteneriatul cu Schwaben este cel mai important parteneriat de colaborare al judeţului Suceava care se derulează în toate domeniile de activitate şi care a depăşit de mult doar contacte între autorităţile judeţene şi că deja sunt colaborări între instituţii, organizaţii neguvernamentale, fără să mai fie nevoie de implicarea autorităţior.

reichert si nechifor

“Pentru Suceava, relaţia privilegiată cu Schwaben a schimbat câteva domenii importante. Pot spune foarte apăsat pentru că am avut ocazia să văd cu ochii mei asta. Expertiza germană ne-a folosit foarte mult în demersul de reformare a instituţiilor sociale”, a spus Nechifor.

La rândul său, preşedintele regiunii Schwaben, Jurgen Reichert, a arătat că este important ca autorităţile să analizeze din timp în timp ceea ce se face în cadrul parteneriatului.

El a arătat că nu este cazul să fie făcute acţiuni pompieristice, ci trebuie să se analizeze ceea ce s-a făcut şi ceea ce trebuie să se facă în continuare. „Eu vreau să spun că sunt mulţumit şi văd ce se întâmplă, că lucrurile merg în direcţia bună. Poate aş putea spune că oaspeţii văd lucrurile altfel decât cei care trăiesc zilnic în zona respectivă. Pentru mine personal, ceea ce facem noi trebuie să fie în beneficiul oamenilor. Acesta este ţelul suprem. Este normal să existe o legătură între dezvoltarea economică şi situaţia socială. Bunăstarea este bună pentru oameni, dar bunăstarea oferă şi siguranţă şi securitate”, a spus Reichert.

Preşedintele regiunii germane şi-a exprimat speranţa că anul viitor va veni direct din Germania cu o cursă aeriană la Suceava pentru că durata drumului va fi de trei ore faţă de opt cât se fac acum.

În cadrul întâlnirii, au vorbit despre proiectele comune realizate cu regiunea Schwaben, între alţii, rectorul Universităţii Suceava, Valentin Popa şi directorul Spitalului de psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Alexandru Paziuc.

Rectorul USV a arătat că doreşte să încheie un parteneriat cu Universitatea din Augsburg, în condiţiile în care există deja colaborări între facultăţi din cele două universităţi , dar şi să extindă programele Erasmus care se derulează acum la facultatea de Litere şi de Mecanică, la toate celelalte facultăţi ale universităţii.

El a mai spus că Germania este motorul cercetării în Europa şi că doreşte colaborări în domeniul cercetării, dar a anunţat că doreşte şi dezvoltarea de masterate comune pentru a fi emise diplome comune.

Medicul Alexandru Paziuc a explicat că în cadrul colaborării cu partenerii germani s-au reuşit modificări de substanţă în ceea ce priveşte abordarea problemei psihiatriei şi a anunţat că spitalul de psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc a concesionat serele din municipiu şi că doi pacienţi ai spitalului sunt angajaţi la sere şi cresc flori cu care se înfrumuseţează oraşul.

Nechifor şi Reichert au oferit diplome celor care s-au implicat în ultimii 17 ani în dezvoltarea parteneriatului Suceava-Schwaben.


Intră acum și în grupul de