Sindicatul din educatie reclama probleme cu fondurile pentru plata salariilor si a restantelor


Intră acum și în grupul de

Liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Pro-Educaţia Suceava, Traian Pădureţ a solicitat sprijinul liderului FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, în vederea rezolvării problemei asigurării fondurilor pentru plata salariilor din învăţământul judeţean şi a tranşelor din restanţe, a anunţat Pădureţ, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, demersurile pe care sindicaliştii suceveni le fac din luna februarie pentru a se intra în normalitate cu plata salariilor şi a transelor de bani obţinuţi din sentinţele judecătoreşti nu se poate rezolva la Suceava.

traian paduret„Aceasta este concluzia noastră şi, din acest motiv, am hotărât să renunţăm la pichetări, comisii de dialog social la nivel de judeţ şi să încercăm o rezolvare la nivel de Bucureşti, pentru că, se pare acolo este problema cea mai mare”, a transmis Pădureţ.

În document, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Pro-Educaţia Suceava menţionează că a discutat cu preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, care să încerce ca prin discuţii la Ministerul Educaţiei şi Ministerul de Finanţe, să soluţioneze problema financiară.

Acesta a explicat că în ceea ce priveşte plata tranşelor de bani din sumele obţinute de cadrele didactice prin hotărâri judecătoreşti, ar trebui achitată o tranşă reprezentând 25% din sumele stabilite de instanţe, iar sumele alocate acum nu acoperă plata în conformitate cu legislaţia în vigoare fiind necesară o suplimentare de 7 milioane de lei pentru judeţul Suceava.

Liderul Uniunii a mai spus că pentru plata salariilor personalului din învăţământul sucevean fondurile sunt insuficiente pentru primele două trimestre ale anului 2014, iar pentru a se acoperi necesarul mai este nevoie de 1,93 milioane de lei.

Pădureţ a precizat că în luna februarie, când a fost convocată Comisia de Dialog Social a judeţului pentru soluţionarea acestor probleme se discuta că nu vor ajunge sumele repartizate pe primele două trimestre pentru plata salariilor şi pentru plata tranşelor din sentinţele judecătoreşti şi s-a decis să se facă plăţi pentru prima tranşă din banii din sentinţe judecătoreşti urmând ca în luna iunie să se achite diferenţele restante din primul trimestru şi suma corespunzătoare trimestrului al doilea.

„Toate unităţile şcolare din judeţ au solicitat ordonatorilor principali de credite sumele necesare, iar aceştia, la rândul lor, au solicitat sumele de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a solicitat Ministerului Finanţelor aprobarea transferului sumelor necesare din trimestrul trei şi chiar patru pentru plata obligaţiilor către angajaţii din învăţământul sucevean, respectiv salarii şi tranşe din sentinţele judecătoreşti, urmând ca la prima rectificare de buget să se acopere sumele necesare pentru trimestrele trei şi patru”, a explicat liderul sindical.

El a adăugat că Ministerul Finanţelor nu a acceptat, iniţial, solicitarea AFP Suceava, dar ulterior a revenit şi a acceptat acest transfer, dar numai pentru plata salariilor şi nu şi a drepturilor băneşti stabilite de instanţe.

Pădureţ a mai arătat că de la Trezoreria Suceava i s-a sugerat că problema ar trebui rezolvată între MEN şi Ministerul Finanţelor pentru că a fi diferenţe între sumele solicitate iniţial şi cele reale, din teritoriu.

 


Intră acum și în grupul de