Nechifor, increzator ca din toamna aeroportul Suceava va fi redeschis traficului de pasageri in regim de aeroport regional


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava împreună cu RA Aeroportul Suceava încep accelerat  procedeul de a aduce operatori pe acest aeroport, în primul rând cu Tarom, a declarat, vineri, şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, care a menţionat că există discuţii şi contacte cu companii private care vor oferi zboruri cu cadenţă la două-trei zile spre destinaţii din Europa.

Preşedintele CJ Suceava a spus într-o conferinţă de presă că modul în care se derulează lucrările de modernizare îl fac încrezător că din această toamnă aeroportul va fi redeschis traficului de pasageri în regim de aeroport regional. „Vrem să ne punem o amprentă categorică pe ce înseamnă transportul aerian regional. Vrem ca şi mulţi pasageri din Botoşani să vină şi să plece cu avionul de la Suceava”, a spus Nechifor care a menţionat că modernizarea DN 29 Suceava-Botoşani va veni în sprijinul celor care vor dori să folosească aeroportul sucevean, situat la aproximativ 20 de kilometri de Botoşani.

nechifor inchidere groapa de gunoi 1

Şeful administraţiei judeţene a spus că acum există garanţia că finanţarea modernizării aeroportului va fi asigurată rapid după ce Guvernul a adoptat, miercuri, în şedinţă, o ordonanţă de urgenţă prin care se simplifică modul de finanţare al proiectului european care se implementează la Suceava. El a explicat că finanţarea se făcea prin cerere de rambursare, ceea ce însemna o aşteptare de trei luni până la primirea banilor, dar că prin decizia Guvernului s-a adoptat o variantă simplificată care permite decontarea facturilor de AM POS Transporturi.

Nechifor a adăugat că această decizie evită dificultăţile de finanţare a lucrărilor mai ales în această perioadă când cantitatea de lucrări şi nevoia de finanţare au crescut semnificativ.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că parcursul de realizare a lucrărilor de modernizare este în graficul stabilit, la unele obiective lucrările fiind chiar mai avansate decât s-a estimat.

El a mai declarat că CJ Suceava a adoptat, vineri, şi o decizie prin care se transferă în administraţia ROMATSA o suprafaţă de teren necesară instalării sistemului de aducere la sol a aeronavelor în condiţii dificile de vizibilitate şi a subliniat că a discutat atât cu ROMATSA cât şi cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, ca sistemul care va fi instalat să fie din categoria a treia, ceea ce permite aterizarea în condiţii în care vizibilitatea este extrem de redusă, situaţii care se regăsesc pe aeroport în lunile de iarnă.

Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei din fonduri europene şi urmează să fie redeschis în toamna acestui an.

Lucrările de modernizare la aeroport sunt realizate prin trei proiecte, unul finanţat de ROMATSA, care instalează aparatura de control şi trafic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Judeţean.

Prin proiectul cu finanţare europeană asigurat prin POS-Transporturi se modernizează pista de rulare, balizajul, se construieşte un nou turn de control şi se pregăteşte terenul în vederea amplasării sistemului de navigaţie.


Intră acum și în grupul de