Consiliul Superior al Magistraturii vrea un tratament mai ferm in ceea ce priveste infractiunile silvice

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dezbătut rapoartele Inspecţiei Judiciare referitoare la respectarea dispoziţiilor privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor având ca obiect săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Codul silvic şi practica instanţelor în privinţa individualizării pedepselor pentru comiterea acestei categorii de infracţiuni, se arată într-un comunicat al CSM.

Sursa citată arată că s-a constatat o creştere a fenomenului infracţional în materia reglementată de Codul silvic, iar Secţia pentru judecători a Consiliului a apreciat interesul public asupra acestui domeniu, considerat de importanţa vitală şi a hotărât că se impune un tratament ferm, adecvat creşterii numărului de infracţiuni, din partea tuturor organelor statului competente în acest domeniu.

copaci taiati

În acest sens, Secţia a sesizat Ministerul Public, pentru acţiunile ce cad în competenţa sa, a Institutului Naţional al Magistraturii pentru includerea în programele de pregătire profesională a magistraţilor a dezbaterii practicii judiciare şi normelor incidente; şi a informarii Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climaterice cu privire la conţinutul raportului IJ, în vederea intensificării activităţii de control şi supraveghere în domeniul protecţiei mediului şi utilizării raţionale a resurselor naturale.

„Analizând actele normative, a considerat că legislaţia corespunde necesităţii reactive a statului împotriva încălcărilor, pedepsele prevăzute în funcţie de prejudiciu, răspunzând nevoii de apărare a ordinii de drept ( art 104- 119 din Legea 46/ 2008). Datele statistice, relevă un fenomen de creştere a infracţionalităţii specifice la Curţile de Apel Alba Iulia, Bacău, Cluj şi Iaşi. La nivel naţional, în perioada anilor 2012-2014, au fost înregistrate 1991 de dosare  din care au fost soluţionate 1809”, se arată în comunicat.

De remarcat este faptul că nicio persoană juridică nu a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni silvice.

 „În privinţa activităţii instanţelor, în urma verificărilor s-a constatat soluţionarea cu celeritate a cauzelor, sancţiunile aplicate fiind amendă penală sau pedeapsa închisorii.

Cu toate acestea un număr de 50 de dosare au o durată de soluţionare mai mare de 2 ani”, mai arată CSM