Acasă Actualitate Consiliul Superior al Magistraturii vrea un tratament mai ferm in ceea ce...

Consiliul Superior al Magistraturii vrea un tratament mai ferm in ceea ce priveste infractiunile silvice


Intră acum și în grupul de

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dezbătut rapoartele Inspecţiei Judiciare referitoare la respectarea dispoziţiilor privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor având ca obiect săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Codul silvic şi practica instanţelor în privinţa individualizării pedepselor pentru comiterea acestei categorii de infracţiuni, se arată într-un comunicat al CSM.

Sursa citată arată că s-a constatat o creştere a fenomenului infracţional în materia reglementată de Codul silvic, iar Secţia pentru judecători a Consiliului a apreciat interesul public asupra acestui domeniu, considerat de importanţa vitală şi a hotărât că se impune un tratament ferm, adecvat creşterii numărului de infracţiuni, din partea tuturor organelor statului competente în acest domeniu.



copaci taiati

În acest sens, Secţia a sesizat Ministerul Public, pentru acţiunile ce cad în competenţa sa, a Institutului Naţional al Magistraturii pentru includerea în programele de pregătire profesională a magistraţilor a dezbaterii practicii judiciare şi normelor incidente; şi a informarii Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climaterice cu privire la conţinutul raportului IJ, în vederea intensificării activităţii de control şi supraveghere în domeniul protecţiei mediului şi utilizării raţionale a resurselor naturale.

„Analizând actele normative, a considerat că legislaţia corespunde necesităţii reactive a statului împotriva încălcărilor, pedepsele prevăzute în funcţie de prejudiciu, răspunzând nevoii de apărare a ordinii de drept ( art 104- 119 din Legea 46/ 2008). Datele statistice, relevă un fenomen de creştere a infracţionalităţii specifice la Curţile de Apel Alba Iulia, Bacău, Cluj şi Iaşi. La nivel naţional, în perioada anilor 2012-2014, au fost înregistrate 1991 de dosare  din care au fost soluţionate 1809”, se arată în comunicat.

De remarcat este faptul că nicio persoană juridică nu a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni silvice.

 „În privinţa activităţii instanţelor, în urma verificărilor s-a constatat soluţionarea cu celeritate a cauzelor, sancţiunile aplicate fiind amendă penală sau pedeapsa închisorii.

Cu toate acestea un număr de 50 de dosare au o durată de soluţionare mai mare de 2 ani”, mai arată CSM


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version