Pretul gazelor naturale creste cu cinci la suta


Intră acum și în grupul de

Noile tarife au fost aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, urmand sa intre in vigoare de la inceputul lunii viitoare.

Astfel, pentru consumatorii rezidentiali, categorie in care este inclusa populatia si institutiile publice, pretul va creste de la 4.705.170 lei/1.000 de metri cubi la 4.940.429 lei, pentru aceeasi cantitate livrata.

Consumatorii conectati direct la sistemul national de transport (o serie de societati comerciale) vor plati 3.952.103 lei pentru o mie de metri cubi, cu aproape 190.000 mai mult decat in prezent.

Pentru clientii conectati in sistemele de distributie a gazelor naturale, altii decat cei rezidentiali, 1.000 de metri cubi vor costa 4.545.179 de lei, in crestere cu aproximativ 216.000 lei.

Anul acesta, pretul gazelor naturale a crescut cu 5% la fiecare trei luni, urmand ca, din 2005, majorarile trimestriale sa fie inlocuite cu una anuala.

Tot de anul viitor, va fi introdus si abonamentul lunar pentru consumatorii de gaze naturale, conform unui sistem de tarifare asemanator celui existent la energia electrica.

Se estimeaza ca abonamentul nu va depasi echivalentul a doi euro, pentru clientii casnici. Valoarea acestuia va fi calculata in functie de consumul fiecarui client.

Decizia de majorare a pretului la gaze naturale este motivata de alinierea treptata la nivelul practicat pe pietele Uniunii Europene.


Intră acum și în grupul de