Banca Mondiala a aprobat un nou P.A.L. pentru Romania


Intră acum și în grupul de

Acest program se va derula pana la sfarsitul anului 2005.

Imprumutul este destinat continuarii reformelor structurale, dupa finalizarea programelor PSAL I si II, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor. Finantarea este prima de acest fel dintr-o serie de trei imprumuturi de ajustare structurala care au la baza programe pe termen mediu, cuprinzand masurile pentru accelerarea reformelor economice structurale.

Angajamentele Romaniei vizeaza, in principal, reforma administratiei publice – in Justitie, domeniul functionarilor publici, imbunatatirea elaborarii de politici, managementul finantelor publice. Programul mai prevede si intarirea sectorului privat si a mediului de afaceri.

„Programul numit Programmatic Ajustment Loan, in valoare de 150 milioane de dolari, a fost aprobat de Board-ul Bancii Mondiale. Acesta va viza atat restructurarea administratiei publice, reforma judiciara, cat si intarirea sectorului privat si a mediului de afaceri.”

Privatizarile, precizate in PAL

Continuarea proceselor de privatizare, restructurare si lichidare a intreprinderilor de stat, printre care finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) si trecerea in proprietate privata a Casei de Economii si Consemnatiuni, reprezinta una dintre masurile cuprinse in acest program. De asemenea, au fost prevazute si operatiuni pentru a fi continuata reforma in sectorul energetic si cel de minerit, restructurarea cailor ferate si modernizarea administrarii autostrazilor si drumurilor, imbunatatirea mediului de afaceri, liberalizarea pietei fortei de munca, precum si dezvoltarea pietei de capital si a institutiilor financiare nebancare.

Ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, aprecia recent ca reforma structurala este terminata, dar merge pe un alt coridor, si anume administratie, pensii si, nu in ultimul rand, reforme in Educatie si Sanatate”. „Deci, trecem de la o forma structurala de 14 ani in industrie, in fabrici, la un alt tip de reforme structurale, care exista si in Occident. Trecem la o etapa superioara”, a spus Tanasescu.

Programul, semnat saptamana viitoare

„In cateva zile vom semna noua generatie de acord, de relatie a Romaniei cu Banca Mondiala, imprumutul de ajustare programatica; este o generatie superioara, sunt multe resurse si acolo”, a anuntat, ministrul afacerilor externe, Mircea Geoana, la videoconferinta cu prefectii. El a subliniat ca Romania va avea o „relatie extrem de importanta cu ceilalti mari parteneri institutionali occidentali, Banca Mondiala”.


Intră acum și în grupul de