Banca Mondiala a aprobat un nou P.A.L. pentru Romania

Acest program se va derula pana la sfarsitul anului 2005.

Imprumutul este destinat continuarii reformelor structurale, dupa finalizarea programelor PSAL I si II, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor. Finantarea este prima de acest fel dintr-o serie de trei imprumuturi de ajustare structurala care au la baza programe pe termen mediu, cuprinzand masurile pentru accelerarea reformelor economice structurale.

Angajamentele Romaniei vizeaza, in principal, reforma administratiei publice – in Justitie, domeniul functionarilor publici, imbunatatirea elaborarii de politici, managementul finantelor publice. Programul mai prevede si intarirea sectorului privat si a mediului de afaceri.

“Programul numit Programmatic Ajustment Loan, in valoare de 150 milioane de dolari, a fost aprobat de Board-ul Bancii Mondiale. Acesta va viza atat restructurarea administratiei publice, reforma judiciara, cat si intarirea sectorului privat si a mediului de afaceri.”

Privatizarile, precizate in PAL

Continuarea proceselor de privatizare, restructurare si lichidare a intreprinderilor de stat, printre care finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) si trecerea in proprietate privata a Casei de Economii si Consemnatiuni, reprezinta una dintre masurile cuprinse in acest program. De asemenea, au fost prevazute si operatiuni pentru a fi continuata reforma in sectorul energetic si cel de minerit, restructurarea cailor ferate si modernizarea adminis