Seful Arhivelor Nationale Suceava: Nu ne putem muta decat intr-un spatiu amenajat special pentru conservarea documentelor


Intră acum și în grupul de

Arhivele Naţionale nu au spaţii în administrare directă, ci în folosinţă şi Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale ocupă spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea în mod legal, din 1969, arată, într-un comunicat de presă, şeful acestui serviciu, Simona Maria Palagheanu. „Arhivele Naţionale sunt dispuse să dea curs solicitărilor Consiliului Judeţean Suceava în vederea realizării proiectului „O clădire de patrimoniu – muzeu pentru mileniul III”, se arată în comunicat în care se precizează că Arhivele Naţionale Suceava nu se pot muta decât într-un spaţiu amenajat special pentru funcţionare şi conservarea documentelor, dar că spaţiile oferite până în prezent nu au facilităţile necesare. „Arhivele Naţionale sunt în legătură cu toţi factorii responsabili din Ministerul Afacerilor Interne şi cu autorităţile locale în vederea identificării unei soluţii în zilele următoare”, se mai arată în comunicat.

Arhivele sucevene 1

Palagheanu susţine că Secţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Suceava şi conducerea Arhivelor Naţionale ale României au făcut demersurile necesare, în limitele competenţelor legale, pentru rezolvarea situaţiei.

Secţia Suceava a Arhivelor Naţionale urmează să fie evacuată de Consiliul Judeţean, proprietarul clădirii, în condiţiile în care au loc lucrări de modernizare printr-un proiect european şi va fi amenajat un muzeu de artă, autorităţile căutând un alt sediu pentru Arhivele Naţionale.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, joi, că reprezentanţii Arhivelor Naţionale Suceava au fost notificaţi de mai mult timp că trebuie să-şi găsească un nou sediu întrucât clădirea în care funcţionează în prezent instituția şi care aparţine CJ este modernizată printr-un proiect european.

În prezent, Arhivele Naţionale Suceava funcţionează într-o aripă a clădirii unde funcţionează şi Muzeul de Istorie al Bucovinei, iar întregul imobil este modernizat printr-un proiect cu finanţare europeană de 60 de milioane de lei.


Intră acum și în grupul de