D.A. condamna modul in care MEC introduce cardul national ISIC pentru studenti


Intră acum și în grupul de

In timp ce pe piata exista cel putin alte doua carduri cu aceleasi facilitati pentru studenti (Euro Consideram ca este strigator la cer modul evident partinitor in care MEC a gestionat intreaga situatie, nechemand la discutii si consultari nici pe reprezentantii firmelor care emit alte carduri similare in mod gratuit, nici pe cei ai firmelor care emit acelasi tip de card (Student Travel, ZIP International).

Firma GTS International a inaintat MEC cererea ca acest card sa devina document oficial ce probeaza calitatea de student, lucru ce contravine prevederilor legii invatamantului. In momentul in care MEC isi da acceptul va insemna ca obisnuitul carnet de student va fi inlocuit de acest card. Consecinta va fi ca si legitimatia de student pentru CFR se va elibera odata cu cardul ISIC. Astfel, studentii care doresc reducere pe CFR vor fi fortati, vrand nevrand, sa achizitioneze contra cost acest tip de card, oferit numai de firma GTS International »,se arata in comunicat.

Totodata, D.A. crede ca MEC nu are in vocabular notiuni precum piata libera si dreptul de a alege. Procedurile lipsite de transparenta, criteriile subiective si interesele clientelare sunt singurele lucruri de care MEC pare a tine cont.

“Prin manevrele prin care MEC a dorit introducerea acestui card nu numai ca incalca legea invatamantului si pe cea a achizitiilor publice, acordurile semnate de universitati si asociatiile de studenti cu alte companii, dar intra, inca o data, in conflict deschis cu institutiile europene. Pericolul pe care il reprezinta astfel de „interventii” ale MEC in sistemul universitar, autonom, este amplificat de dezordinea existenta in invatamantul romanesc care incearca, chinuit, sa se apropie de standardele europene. De altfel, deja exista un protest din partea European Youth Card Association (EYCA) care cere de urgenta o intalnire cu ministrul Athanasiu.

Il avertizam pe ministrul Athanasiu sa puna capat acestor proceduri opace si sa faca ordine in debandada existenta in cadrul ministerului pe care il conduce cu o ineficienta rar intalnita. Cerem ministrului Athanasiu sa aiba decenta de a nu amesteca interesele studentilor cu interesele clientelare ale apropiatilor sai si ale diverselor firme ce incearca sa obtina profit de pe urma studentilor. Daca PSD vrea sa scoata un ban in plus, il sfatuim sa nu o faca pe seama studentilor, profesorilor sau a altor categorii sociale pe care ii hraneste numai cu firmituri si aroganta”, se arata in finalul comunicatului.


Intră acum și în grupul de