D.A. condamna modul in care MEC introduce cardul national ISIC pentru studenti

In timp ce pe piata exista cel putin alte doua carduri cu aceleasi facilitati pentru studenti (Euro<26 si SBC), dar distribuite gratuit, se pare ca ministerul agreeaza cardurile ISIC, distribuite contra cost de GTS International, se arata intr-un comunicat al Aliantei.« Impreuna cu GTS International, MEC a aranjat lucrurile de asa maniera incat initiativa sa „apartina” asociatiilor de studenti. In acest sens, MEC a apelat la serviciile lui Nicu Bancioiu, presedintele Uniunii Studentilor din Romania, cel care a incheiat protocoale de colaborare cu PSD si TSD. Straini de toata operatiunea nu au fost nici Irinel Ciocioc, presedintele Consiliului National al Studentilor, angajat al MEC si Marian Rujoiu, presedintele Studentilor din Universitatea Bucuresti. Toti trei au beneficiat de un sejur in Brazilia, pe cheltuiala firmei GTS International. Toti trei au devenit pe data de 18 septembrie membri PSD.Reprezentantii asociatilor de studenti, manipulati de cei trei beneficiari ai sejurului exotic, au inaintat ministerului recomandarea de a introduce cardul ISIC. Suma pusa in joc se ridica la 3.500.000 euro pentru cei 700.000 de studenti din Romania. In urma sesizarilor reprezentantilor studentilor, se incearca manipularea acestora prin scaderea pretului la 0,5 euro/card, pret valabil doar pentru primul an de emitere.
Consideram ca este strigator la cer modul evident partinitor in care MEC a gestionat intreaga situatie, nechemand la discutii si consultari nici pe reprezentantii firmelor care emit alte carduri similare in mod gratuit, nici pe cei ai firmelor care emit acelasi tip de card (Student Travel, ZIP International).

Firma GTS International a inaintat MEC cererea ca acest card sa devina document oficial ce probeaza calitatea de student, lucru ce contravine prevederilor legii invatamantului. In momentul in care MEC isi da acceptul va insemna ca obisnuitul carnet de student va fi inlocuit de acest card. Consecinta va fi ca si legitimatia de student pentru CFR se va elibera odata cu cardul ISIC. Astfel, studentii care doresc reducere pe CFR vor fi fortati, vrand nevrand, sa achizitioneze contra cost acest tip de card, oferit numai de firma GTS International »,se arata in comunicat.

Totodata, D.A. crede ca MEC nu are in vocabular notiuni precum piata libera si dreptul de a alege. Procedurile lipsite de transparenta, criteriile subiective si interesele clientelare sunt singurele lucruri de care MEC pare a tine cont.

“Prin manevrele prin care MEC a dorit introducerea acestui card nu numai ca incalca legea invatamantului si pe cea a achizitiilor publice, acordurile semnate de universitati si asociatiile de studenti cu alte companii, dar intra, inca o data, in conflict deschis cu institutiile europene. Pericolul pe care il reprezinta astfel de „interventii” ale MEC in sistemul universitar, autonom, este amplificat de dezordinea existenta in invatamantul romanesc care incearca, chinuit, sa se apropie de standardele europene. De altfel, deja exista un protest din partea European Youth Card Association (EYCA) care cere de urgenta o intalnire cu ministrul Athanasiu.

Il avertizam pe ministrul Athanasiu sa puna capat acestor proceduri opace si sa faca ordine in debandada existenta in cadrul ministerului pe care il conduce cu o ineficienta rar intalnita. Cerem ministrului Athanasiu sa aiba decenta de a nu amesteca interesele studentilor cu interesele clientelare ale apropiatilor sai si ale diverselor firme ce incearca sa obtina profit de pe urma studentilor. Daca PSD vrea sa scoata un ban in plus, il sfatuim sa nu o faca pe seama studentilor, profesorilor sau a altor categorii sociale pe care ii hraneste numai cu firmituri si aroganta”, se arata in finalul comunicatului.