Situatie financiara grava a Primariei Falticeni


Intră acum și în grupul de

El a prezentat Consiliului Local situatia creata in urma emiterii a doua somatii de plata cu titlu executoriu – termen luni 20 septembrie -, prin care Primaria Falticeni este somata sa plateasca 10 miliarde de lei, catre SC Management Reorganizare SRL Iasi (societate care a preluat activitatea firmei care a lichidat fosta intreprindere chimica METADET).

Neintelegerile cu lichidatorul METADET au aparut dupa ce administratia locala a preluat in baza unei hotararii de Guvern nr.289/2001, Centrala Termica Zonala administrata de intreprinderea chimica, pentru a reporni sistemul centralizat de incalzire in iarna 2000 – 2001. Prin Hotararea de Guvern. a fost alocata pentru trecerea bunului respectiv in patrimoniul local suma de 11.965.500.000 lei, din bugetul de stat, in timp ce in anexa respectivei hotarari, C.T.Z. este evaluata la 17.437.337.350 de lei. Diferenta intre cele doua sume nu a mai fost platita de nimeni, lichidatorul METADET-ului obtinand in instanta o hotarare favorabila, care obliga Primaria sa o achite suma respectiva, care a ajuns acum la peste 10 miliarde de lei. Mai mult din banii alocati de guvern, Primaria Falticeni a folosit 893.373.500 lei, pentru plata salariilor proprii.

„Vom intra intr-o situatie dramatica. Datoriile reale ale primariei sunt la ora actuala de 34 miliarde de lei, din care 10 miliarde centrala termica, 8,5 miliarde la Comertul Romanesc, 5miliarde la drumuri judetene, alte 4 miliarde la societatea care se ocupa de asfaltari in oras si multe alte datorii. Practic, nu exista capitol bugetar la care sa nu inregistram datorii. Nu putem iesi din aceasta situatie, decat daca platim. Am informat deja autoritatile judetene de ceea ce se intampla la Falticeni. Bugetul pe anul 2004 a fost stabilit la 26 miliarde de lei. In sase luni sau incasat doar 15 miliarde”, i-a informat primarul Tofan pe alesii locali.

El a aratat ca cele 10 miliarde pentru care s-a primit somatie, pot bloca priectele de investitii ale primariei – SAMTID si locuinte pentru rromi -, dar si derularea platilor pentru utilitati la unitatile din subordine.

„Este greu sa le spun locatarilor din blocul A.N.L. ca nu le mai putem instala centrala de bloc, pentru ca trebuie sa dam bani pentru centrala veche. Nu mai vorbesc de investitiile in incalzirea scolilor”, a incheiat primarul Tofan.


Intră acum și în grupul de