Peste doua mii de credinciosi din Romania, Republica Moldova si Ucraina, prezenti la Putna la Sfanta Liturghie oficiata cu prilejul sarbatorii Sf. Stefan cel Mare


Intră acum și în grupul de

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Teodosie Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului, PS Meletie, Episcop de Hotin, PS Pantelimon, Episcop de Ivano Frankivsk, PS Macarie, Episcop al Europei de Nord precum şi un sobor de preoţi au oficiat, miercuri, la mănăstirea Putna, Sfânta Liturghie cu prilejul sărbătorii Sf. Ştefan cel Mare.

Între cei care au asistat la slujba religioasă s-au aflat români din Ucraina, din Republica Moldova, dar şi preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedintele PC Suceava, deputatul Cezar Cioată, precum şi alte oficialităţi locale.

pelerini putna 2 iulie (9)

În discursul rostit în faţa a peste două mii de credincioşi adunaţi în curtea mănăstirii Putna, IPS Teofan a arătat că Ştefan cel Mare a fost un om al credinţei şi un om al evangheliei. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a evocat personalitatea domnitorului Ştefan cel Mare care a înţeles de la duhovnicul său, Daniil Sihastrul şi de la mitropolitul Moldovei din acea vreme, Teoctist că fără liturghie un neam nu dăinuieşte în istorie.

IPS Teofan a subliniat că la acea vreme Ştefan cel Mare a luat decizii care au arătat credinţa sa şi că înainte de luptă, în loc să mănânce, atât el cât şi oştenii, aceştia posteau, iar în loc să doarmă ca să se odihnească, privegheau în rugăciune. „Suntem azi la Putna(…) pentru a da mărturie despre această apartenenţă la credinţă şi evanghelie a domnitorului prin excelenţă al Moldovei, Sf. Ştefan cel Mare”, a spus înaltul ierarh.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mai spus că rugile trebuie să se îndrepte spre Dumnezeu care „să ne dăruiască şi nouă conştiinţa că există o Putna, Ierusalim al neamului românesc, că au existat şi există un Ştefan cel Mare, un Daniil Sihastru, un mitropolit Teoctist”, arătând că „ţara mai presus de toate are nevoie de conducători cu frică de Dumnezeu ca să-i conducă”, de duhovnicii de seamă care să-i călăuzească, de arhierei şi preoţi, care să-L slujească pe Dumnezeu şi să slujească acest minunat popor.

pelerini putna 2 iulie (1)

 La rândul său, IPS Teodosie Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului, a spus în cuvântul său că Putna şi Ştefan cel Mare au reprezentat un sprijin pentru toţi românii şi că din acest motiv, la această sărbătoare, participă atât arhierei din ţară cât şi din Republica Moldova şi Ucraina.

După încheierea slujbei religioase, a fost organizată o paradă militară, iar autorităţi judeţene şi locale, dar şi mai multe asociaţii au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare din biserica Mănăstirii Putna.


Intră acum și în grupul de