Municipalitatea suceveana se va asocia cu firme de specialitate pentru strangerea cainilor de pe strazi


Intră acum și în grupul de

Suspendarea licitaţiei pentru stabilirea firmei care trebuia să se ocupe de gestionarea câinilor fără stăpân din muncipiul Suceava. Asta s-a decis joi,  în urma discuţiei informale pe care primarul Ion Lungu a avut-o cu consilierii locali. „Se suspendă licitaţia până la clarificarea acţiunilor în instanţă”, a declarat Lungu, într-o conferinţă de presă.

Edilul-şef a menţionat că până la soluţionarea acţiunilor în instanţă, pe baza unei selecţii de oferte, municipalitatea va face o asociere cu firme specializate pentru capturarea câinilor de pe străzi şi sterilizarea acestora.

adapost caini vagabonzi

Lungu a arătat că peste o săptămână va avea o nouă întâlnire informală cu consilierii locali pe proiectul caietului de sarcini în vederea asocierii pentru capturarea şi transportul câinilor fără stăpân la adăposturile municipalităţii şi un altul pentru sterilizarea câinilor. „Trebuie să deblocăm această situaţie. Pe termen scurt este să luăm aceşti câini de pe străzi şi avem şi o strategie pe termen mediu de sterilizare a câinilor. Intrăm şi în curţile oamenilor, în anumite condiţii”, a spus Lungu care a adăugat că municipalitatea va suporta anumite costuri pentru sterilizare.

Primarul şi-a exprimat încrederea că până la mijlocul lunii iulie vor fi adoptate hotărârile de Consiliu local astfel încât să se poată face selecţia firmelor în vederea asocierii.

 El a mai spus că în ceea ce priveşte eutanasierea câinilor, legislaţia prevede că aceasta se poate face în urma deciziilor unei comisii, în cazul câinilor periculoşi sau bolnavi.

 Ion Lungu a mai declarat că până acum municipalitatea nu a cheltuit nici un leu cu gestionarea acestor câini, fiind sprijinită de o asociaţie de protecţie a animalelor care a asigurat şi hrană şi costuri de sterilizare, dar a recunoscut că problema nu a fost rezolvată. „În zece ani nu am cheltuit nici un leu, dar nici nu am rezolvat problema”, a spus Lungu.

 El a mai spus că speră ca într-o primă fază vor fi capturaţi de pe străzi între cinci sute şi o mie de câini fără stăpân din cei aproximativ 1.500 cât se estimează că sunt în municipiu.

 Licitaţia pentru desemnarea operatorului care să se ocupe de gestionarea câinilor comunitari din municipiul Suceava urma să fie organizată în 22 iulie.


Intră acum și în grupul de