Arhivele Nationale Suceava se muta in sediul Centrului Militar, CJ aloca bani de amenajare


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava urmează să aloce suma de 130.000 de lei pentru reamenajarea spaţiului pe care îl deţine la Centrului Militar Judeţean şi unde se va muta secţia Suceava a Arhivelor Naţionale în condiţiile în care actualul spaţiu în care funcţionează se transformă în muzeu de artă.

CJ Suceava se va întruni, marţi, în şedinţă extraordinară pentru a aloca suma de 130.000 de lei necesară amenajării spaţiului din Centrului Militar Judeţean în vederea mutării secţiei Suceava a Arhivelor Naţionale.

Arhivele sucevene 2

În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată că CJ Suceava deţine patru nivele din clădire în care se poate amenaja un spaţiu corespunzător în care să funcţioneze secţia Arhivelor Naţionale şi că după mai multe negocieri această variantă a fost acceptată de toate părţile.

Şeful Arhivelor Naţionale Suceava, Simona Maria Palagheanu, declara în urmă cu două săptămâni că instituţia se poate muta doar într-un spaţiu amenajat special pentru funcţionare şi conservarea documentelor, dar că spaţiile oferite până în prezent nu au facilităţile necesare.

Secţia Suceava a Arhivelor Naţionale urmează să fie evacuată de Consiliul Judeţean, proprietarul clădirii, în condiţiile în care au loc lucrări de modernizare printr-un proiect european şi va fi amenajat un muzeu de artă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat în urmă cu două săptămâni că reprezentanţii Arhivelor Naţionale Suceava au fost notificaţi de mai mult timp că trebuie să-şi găsească un nou sediu întrucât clădirea în care funcţionează în prezent instituţia şi care aparţine CJ este modernizată printr-un proiect european.

În prezent, Arhivele Naţionale Suceava funcţionează într-o aripă a clădirii unde funcţionează şi Muzeul de Istorie al Bucovinei, iar întregul imobil este modernizat printr-un proiect cu finanţare europeană de 60 de milioane de lei.

Lucrările de construcţie au început la sfârşitul lunii iunie, iar în aceste condiţii Arhivele Naţionale au anunţat că programul acestei instituţii a suferit modificări cauzate de neîndeplinirea condiţiilor de siguranţă la locul de muncă. Astfel, programul cu publicul a fost sistat, iar angajaţii lucrează doar între orele 8.00 și 12.00.


Intră acum și în grupul de