Un proiect-pilot de consultare a populatiei prin focus-grupuri pentru decizii publice ar putea fi introdus in judet


Intră acum și în grupul de

Consilierul judeţean PSD, Dan Ioan Cuşnir, a participat, săptămâna trecută, la un schimb de experienţă în regiunea Schwaben, partener al judeţului Suceava de 17 ani.

El  a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că în localitatea Thierhaupten a vizitat o şcoală de dezvoltare locală şi rurală, care este un proiect-pilot din Germania. „Este prima de acest fel în Germania prin care focus-grupuri din comunităţile locale sunt consultate înainte de luarea oricărei decizii”, a spus Cuşnir.

Alesul social-democrat a arătat că populaţia în aceste comunităţi nu este consultată numai la vot şi că se dă o importanţă cetăţeanului care este consultat în luarea deciziilor. „Este un proiect care poate fi aplicat imediat şi cu rezultate palpabile rapide şi la noi şi fără investiţii majore”, a spus Cuşnir.

Consilierul judeţean consideră că un asemenea proiect este util şi în perspectiva accesării de fonduri europene în vederea finanţării unor proiecte publice. „Când se vor implementa viitoarele proiecte europene localităţile vor şti ce necesităţi au cetăţenii”, a spus Cuşnir, care a arătat că administraţia din Bucovina este similară cu cea din Schwaben, localităţile din Bucovina fiind similare cu cele din regiunea germană.

dan ioan cusnir

El a subliniat că dacă s-ar fi făcut astfel de consultări prin focus-grupuri nu s-ar mai fi construit terenuri de fotbal în pantă sau parcuri pe lângă păduri. „De aceea e important să consultăm cetăţenii în luarea unor decizii”, a spus Cuşnir.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat la rândul său că intenţia sa este să fie pus în practică acest proiect. „Acest proiect pe modelul german s-ar potrivi bine”, a spus Nechifor.

El a amintit că Suceava are o tradiţie în condiţiile în care administraţia de tip austriac a fost implementată în perioada în care Bucovina s-a aflat în Imperiul austro-ungar.

 Nechifor a condus, săptămâna trecută, o delegaţie formată din 20 de primari şi patru consilieri judeţeni în regiunea germană Schwaben, cu care Suceava colaborează din 1997, pentru preluarea experienţei germane atât în administraţia locală şi regională cât şi în implementarea de proiecte cu finanţare europeană.


Intră acum și în grupul de