Fructele de sezon, benefice pentru sanatate


Intră acum și în grupul de

Vara, sănătatea organismului este influențată de alimentația pe care o avem. Dacă respectăm principiile unei alimentații corecte, beneficiile asupra organismului vor fi enorme. În această perioadă piețele abundă de fructe care pot face minuni asupra noastră. Dacă iarna avem nevoie mai mare de energie, pentru a menține temperatura corpului în condiții de frig, vara, corpul face eforturi să își scadă temperatura, în principal prin eliminare de apă, cu pierderea unor cantități importante de săruri minerale.

Din aceste motive este bine să evitați consumul de alimente grase și să hrăniți organismul cu alimente bogate în vitamine, minerale și să vă hidratați cu multă apă. Este bine ca fructele proaspete să facă parte din meniul zilnic, acestea sunt surse de nutrienți necesari sănătății.

fructe padure

Piersicile sunt fructele tinereţii fără bătrîneţe! Acestea sunt foarte gustoase și bogate în vitamina C, vitamină care ne face pielea mai elastică şi mai fermă. Piersicile mai sunt bogate în vitamina B, care are un efect asemănător serotoninei, hormonul fericirii. Magneziul din aceste fructe ne ajută să ţinem la distanţă stresul şi anxietatea. Piersicile sunt un aliat incredibil în lupta contra kilogramelor în plus deoarece conţin compuşi bioactivi care previn apariţia obezităţii.

Caisele conțin potasiu, niacină, acid silicic (important pentru păr şi unghii frumoase), magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, sulf şi multe vitamine, în special vitamina A şi B. Caisele sunt foarte uşor digerabile, trofice ale sistemului nervos. Cosumul acestor fructe este util în anemii, convalescențe, diferite eczeme, afecţiuni cutanate, osteoporoză, ateroscleroză, hipertensiune, depresie, stres şi pentru creşterea poftei de mâncare.

Pepenele verde este dulce și parfumat, reconfortant și foarte ușor, bogat în vitaminele A și C, conține vitamina B6, beta-caroten, tiamină și potasiu. Pepenele conține și licopen, un antioxidant puternic care luptă împotriva cancerului. Consumul de pepene verde previne orbirea și, mai mult decât atât, îmbunătățește vederea pe timp de noapte și ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale.

Perele, zemoase și intens parfumate, au în compoziția lor fructoză din belșug, cel mai dulce zahăr natural de care creierul are nevoie mai ales în perioadele de stres. Calciul, fosforul, potasiul, vitaminele din grupul B fac ca aceste fructe sa aibă efect sedativ asupra sistemului nervos. Sunt recomandate ca adjuvant în tratarea asteniei, anemiei, gutei și a durerilor articulare.

Zmeura este bogată în fibre, dintre care unele sunt solubile – sub formă de pectină care ajută la scăderea colesterolului, fiind o sursă excelentă de vitamina C. Culoarea roșie a zmeurei este dată de nivelul crescut de antociani (antioxidanți). Dulce și răcoroasă, zmeura poate fi introdusă în dieta zilnică.

 


Intră acum și în grupul de