Oaspeti de seama in Suceava cu ocazia organizarii Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica


Intră acum și în grupul de

În perioada 1 – 11 august, judeţul Suceava este gazda celei de-a VIII-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, eveniment în premieră pentru țara noastră.

Vineri, 1 august, în cadrul unei conferințe de presă, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava au fost prezenți Președintele și Secretarul General al Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizica, prof. univ.dr. Chatief Kunjaya și cerc.dr. Greg Stachowski, care, alături de rectorul USV, Valentin Popa, prorectorul Mihai Dimian, inspectorul din MEN Sorin Trocaru, inspectorul general al ISJ Suceava Gheorghe Lazar și inspectorul din ISJ Petru Crăciun au apreciat buna organizare a olimpiadei și au făcut ultimele clarificări în ceea ce privește structura competiției.

SAM_0113

Președintele General al Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, prof. univ.dr. Chatief Kunjaya, a declarat că se bucură foarte mult că cea de-a VIII ediție a olimpiadei se desfășoară în România, mai ales că pregătirile au început în urmă cu trei ani, iar acest eveniment a atras un număr record de participanți. În Suceava au sosit 44 de echipe, din 39 de țări, fiind 200 de elevi și peste 200 de persoane care însoțesc echipajele.

Chatief Kunjaya a menționat de asemenea faptul că principalul obiectiv al acestei olimpiade este dezvoltarea unei colaborări între astronomii lumii, suținând că în viitor, participanții acestei olimpiade vor deveni cei mai străluciți astronomi. În ceea ce privește impresiile după primele zile petrecute în Suceava, Președintele General al Olimpiadei, a spus că România este o țară frumoasă, cu multe povești duse în întreaga lume și a amintit de legenda lui Dracula.

SAM_0120

La rândul său, Secretarul General al Olimpiadei, cerc.dr. Greg Stachowski, a apreciat efortul depus de autoritățile din România pentru organizarea acestui eveniment, menționând că țara pe care acesta o reprezintă, Polonia, a fost gazda olimpiadei în urma cu trei ani. Competiția este un moment important pentru tineri, în viziunea lui Greg Stachowski, aceasta facilitând interacțiunile cu persoane care au aceleași pasiuni.

Sorin Trocaru

Totodată, Sorin Strocaru, inspector în MEN, și-a exprimat bucuria începerii acestei olimpiade, fiind convins că elevii au o pasiune și doresc să se afirme în astronomie. Conform acestuia, astronomia nu este doar un simplu obiect de studiu, astronomia este obiectul unei educații la care participă deopotrivă elevi, profesori, părinți și reprezintă dezideratul unei educații moderne.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor din cadrul acestei olimpiade internaționale, Ministerul Educației Naționale a alocat 200.000 de euro și au fost cumpărate 35 de telescoape noi, iar multe dintre ele vor rămâne la Observatorul Astronomic din Suceava.

IOAA-800x600-353x500


Intră acum și în grupul de