Olimpiada Internatională de Astronomie si Astrofizica si voluntarii de la Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

În perioada 1 – 11 august 2014, oraşul Gura Humorului a găzduit la Hotelul Best Western profesori străini din 37 de ţări ale lumii, inclusiv România – care au însoţit elevii la a 8-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică desfăşurată la Suceava şi Gura Humorului – precum şi foarte multe personalităţi din ţară. O altă locaţie, stabilită pentru evaluatori, a fost Casa Elena la intrarea în Voroneţ.

alexandra si simona

Conform regulamentului, profesorii nu pot fi cazaţi în aceeaşi locaţie cu elevii şi nu au permisiunea de a comunica pe parcursul desfăşurării evenimentului. Prin urmare totul a presupus elaborarea şi gândirea unui program special pentru team leaderi, elevi, evaluatori şi observatori, în funcţie de probe şi de timpul liber al fiecărui grup de participanţi.

Activităţile desfăşurate de profesorii români şi străini au fost coordonate în Gura Humorului de inspector Petru Crăciun şi de Iâinspector Constantin Tiron, iar cei care au avut grijă în permanenţă ca totul să iasă bine au fost voluntarii. Este vorba despre 8 cadre didactice de la Colegiul Alexandru cel Bun – prof. Sabău Lupaşc Diana Oana, Tudor Profira Cristina, Cîmpan Brînduşa Luminiţa, Lazăr Marcela Adica, Negrea Georgeta Zenovia, Dragomirescu Raluca, de la Şcoala gimnazială Poiana Micului – prof. Codreanu Andreea şi de la Şcoala gimnazială nr. 1 – prof. Rusu Eugenia. Au fost implicaţi ca voluntari şi opt profesori de educaţie fizică şi sport şi dl. Anastasiu Gabriel, inginer de sistem la Colegiul Dragoş Vodă din Câmpulung moldovenesc. S-a asigurat permanenţă în două schimburi, între orele 7 – 22, începând cu data de 29 iulie când au început să sosească profesorii însoţitori.

bianca si diana

Intenţia acestui articol este de a oferi o imagine a activităţii voluntarilor elevi, 21 la număr, care au reuşit în permanenţă să ofere ajutor, să dovedească răbdare, suport, politeţe, respect, abilităţi de utilizare a limbii engleze şi de comunicare. Aceşti elevi nu sunt la prima activitate de voluntariat dar au trăit cea mai complexă şi la cel mai înalt nivel experienţă de până acum. Organizaţi şi ei în două schimburi, aceştia au avut sarcini diverse care au presupus uneori şi renunţarea la somn sau la plimbare pentru a răspunde chemării celor care îi solicitau.

 Mihaela Buzec, Mihai Maganu, Alina Moroşan, Petra Sîrbu, Lorena Plantus, Alexandra Cîtea, Bianca Ursache, Diana Lucaci, toţi din clasa a 11-a A, Diana Sahleanu, Octavia Boca, Cristina Varhanioschi, Simona Ciosnar, Paul Buga, Bogdan Leancă, Alexandru Marţuneac, Andrei Gaftoniuc, Cezar Huţanu, Ema Wendling, Alexandra Florea, toţi din clasa a 10-a A, Sabina Ţurcaş din clasa a 10-a C, Flavia Ureche din clasa a 11-a C. Acestea sunt numele celor care au ajutat la desfăşurarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică la Gura Humorului.

 Primirea oaspeţilor, oferirea materialelor fiecăruia dintre ei, identificarea unor soluţii la probleme apărute, însoţirea acestora în vederea cunoaşterii oraşului, pentru schimb valutar sau pentru shopping, schimbul de informaţii culturale şi despre obiceiuri şi tradiţii, vizitarea colegiului humorean, activităţi specifice olimpiadei, de IT sau multiplicare a materialelor, transportul cutiilor cu subiecte, al mapelor cu rezolvări, al alimentelor pentru cei cu regim special, totul a fost realizat corect şi rapid. În plus, asigurarea comunicării eficiente în Sala Tisa cu ajutorul microfoanelor,  prezentarea spectacolului oferit la Hanul Ariniş sunt doar câteva dintre momentele care au înlesnit socializarea perfectă cu invitaţii şi care au creat amintiri speciale.

cezar, alexandru, mihaela, bianca

 Plecarea din Gura Humorului spre diverse destinaţii în excursii oferite de organizatori a însemnat implicarea voluntarilor şi responsabilizarea acestora, ei au avut sarcina de a monitoriza în permanenţă deplasarea cu autocarele şi întoarcerea în cele mai bune condiţii. Pe 5 august, voluntarii humoreni au ajutat, alături de cei din Suceava, la organizarea unei zile în Ariniş care a implicat piscina, Aventura parc, plimbare cu telescaunul, tenis de masă, airsoft şi tir cu arcul. Pe 3 august, profesorii străini au avut prilejul să servească o gustare la o stână pe Rarău, au vizitat mănăstirea Suceviţa şi au fost încântaţi de ceramica de la Marginea. Pe 8 august, s-a mers cu mocăniţa, s-au mâncat gogoşi gustoase la Moldoviţa, un alt obiectiv a fost Muzeul Ouălor Lucia Condrea, apoi Mănăstirea Moldoviţa şi Salina de la Cacica. Aceştia s-au bucurat de costumele tradiţionale din zonă purtate cu eleganţă de elevi mai mici sau mai mari şi de plăcinte sau gogoşi calde.

 Voluntarii elevi au fost cei care au însoţit team leaderii la deschiderea oficială la Cetatea Sucevei, la închiderea Olimpiadei la Universitate sau la Mall în Suceava. Toate aceste plecări organizate în detaliu au reprezentat un prilej de cunoaştere reciprocă, de petrecere a timpului într-un mod plăcut şi benefic, s-a discutat şi s-a cântat în limbi diverse, s-a şi dansat în mocăniţă, atmosfera a fost deschisă şi plină de bună dispoziţie.

Cristina si Sabina

 Au jucat fotbal, au servit mâncare tradiţională, au ascultat muzică românească sau au dansat horă, în concluzie team leaderii străini au avut mult timp la dispoziţie pentru a descoperi şi a aprecia tot ce li s-a oferit şi tot ce au avut posibilitatea să vadă. Extrem de sociabili, interesaţi de tot ce ţine de România şi mai ales de Bucovina, aceştia au petrecut foarte mult timp cu voluntarii profesori sau elevi cu care s-au înţeles în limba engleză.

 Prietenia şi frumuseţea oamenilor de aici au fost embleme purtate de voluntarii humoreni, iar totul a fost apreciat de oaspeţi, am fost cu toţii felicitaţi pentru rezolvarea rapidă a tuturor problemelor apărute. S-au legat prietenii, s-a îmbogăţit fiecare dintre noi cu informaţii, cu aspecte specifice, chiar am remarcat rapiditatea cu care unii dintre profesorii străini au învăţat limba engleză. A fost multă muncă şi uneori oboseală, dar imaginea care sunt sigură că va rămâne în inima tuturor a fost cea a unui grup de străini inteligenţi deci comunicativi şi a unui grup de voluntari elevi receptivi, dornici să cunoască, să vorbească, să afle şi să ofere.

diana si alina

Implicată personal în acest eveniment, aş dori să apreciez vigilenţa elevilor mei care au ales să reprezinte oraşul şi Colegiul Alexandru cel Bun în loc să petreacă timpul în alte forme diverse. Mulţumesc lor, generaţiei de acum, pentru că au înţeles ce reprezintă voluntariatul, pentru că nu s-au plâns şi au făcut faţă timp de 11 zile unor permanente provocări. Mulţumirile noastre, ale voluntarilor, se îndreaptă către echipa managerială de la Colegiul Alexandru cel Bun care a asigurat transportul celor cazaţi în alte locaţii, către personalul de la Best Western care nu a ezitat să ne ajute când am avut nevoie, către domnul director al hotelului pentru amabilitate, generozitate şi vorbă bună în ceea ce-i priveşte pe voluntari, mulţumim şoferilor care ne-au stat la dispoziţie şi au acceptat micile întârzieri, celor care ne-au aşteptat şi ne-au tratat pe toţi după tradiţia locului la Suceviţa, Moldoviţa, Cacica, Marginea.

mihaela 2

Feedbackul evenimentului a fost oferit de dl inspector general Gheorghe Lazăr care împreună cu dna director  Mihaela Ursaciuc şi dl inspector Constantin Tiron au felicitat voluntarii pentru tot ce a însemnat această perioadă şi împreună am povestit întâmplări care ne-au rămas în memorie. Ni s-au oferit la întâlnire crâmpeie din ceea ce înseamnă organizarea unui eveniment internaţional, am aflat cu toţii detalii despre desfăşurarea acestuia şi în afara oraşului nostru.

DSCF9629

Pe lângă marea onoare pe care am avut-o de a intra în contact cu personalităţi de marcă în domeniul astronomiei şi astrofizicii la nivel naţional şi mondial sau cu persoane de la Ministerul Educaţiei, actuala experienţă a voluntarilor humoreni, profesori sau elevi, va dăinui prin fotografii, prin Facebook sau prin faptul că ne simţim acum, la final, mai mândri de zona noastră şi de faptul că avem cu ce ne prezenta în orice context naţional sau internaţional. Cuvintele unei profesoare din Nepal „Thank you Romania for such special and warm hospitality” ar putea concluziona această săptămână şi ar trebui să ofere bucurie şi mulţumire tuturor celor implicaţi.

Profesor Brînduşa Luminiţa Cîmpan

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, Suceava


Intră acum și în grupul de