A murit Dinu Patriciu. Omul de afaceri a incetat din viata intr-o clinica din Londra


Intră acum și în grupul de

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, DINU PATRICIU, a încetat din viaţă, marţi dimineaţă, la vârsta de 64 de ani.

Omul de afaceri suferea de o boală gravă progresivă şi a murit într-o clinică din Londra.

dinu patriciu

Dinu Patriciu avea de mai mulţi ani probleme cu sănătatea, iar la sfârşitul lui 2012 a suferit un transplant de ficat, fiind diagnosticat cu ciroză.

Dinu Patriciu a fost un politician și om de afaceri român care activa în domeniul petrolier, bancar și imobiliar.

În februarie 1990, Patriciu a înființat SC Alpha Construcții și Investiții Imobiliare S.A., care a obținut Autorizația de funcționare nr. 1, aceasta fiind prima firmă privată înființată în România postcomunistă.

Dinu Patriciu a intrat ulterior în afaceri cu petrol, numele său fiind asociat pentru prima dată cu afaceri de combustibil în octombrie 1995.

În anul 1998, Dinu Patriciu a achiziționat compania Rompetrol, care avea să-l propulseze ca unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața energetică a României. După ce a condus achiziția Rompetrol SA de către un grup de investitori în 1998, a fost membru al Consiliului de Administrație de la înființarea acestuia, preluând poziția de director general în 2001.

Dinu Patriciu a fost , de asemenea, fondator și președinte al Fundației Dinu Patriciu, organizație non-guvernamentală care își propune să sprijine financiar tinerii talentați aflați în imposibilitatea de a-și definitiva educația.

În august 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din acțiunile Rompetrol Holding (el deținând un procent de 80% din acțiuni), care controla Grupul Rompetrol companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. În urma acestei tranzacții, el a rămas în continuare președintele și directorul general al grupului Rompetrol, dar a devenit cel mai bogat român, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari au venit doar din vânzarea pachetului deținut la Rompetrol.

În anul 2009, Patriciu se afla pe poziția 397 din 739 de miliardari ai listei Forbes, averea sa fiind estimată la 1,8 miliarde de dolari (1,3 miliarde euro).


Intră acum și în grupul de