S-a inaugurat noua pista a Aeroportului International din Iasi ( FOTO)


Intră acum și în grupul de

Inaugurarea noii piste a Aeroportului Internaţional Iaşi a fost făcută joi la doar un an după începerea lucrărilor.

Cu acest prilej a aterizat primul zbor oficial pe noua pistă (cursa TAROM Roma – Iaşi), a fost organizat un spectacol aviatic susţinut de către echipa de acrobaţie Hawks of Romania şi câteva momente artistice susţinute de trupa Amadeus.

La eveniment au participat ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ambasadori şi membri ai corpului diplomatic, parlamentari, primari, reprezentanţi ai celor mai importante firme din Regiunea de Nord-Est, reprezentanţi ai băncilor şi ai agenţiilor de turism, membri ai comunităţii academice şi ai societăţii civile, lideri politico-administrativi.

Lucrările la noua pistă (flexibilă) de la Aeroportul Iaşi au început pe data de 7 august 2013. Asocierea Max Boegl România, SC Vega ’93 SRL şi SC UTI Grup SA a câştigat licitaţia privind execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 metri. Valoarea contractului este de aproximativ 139 milioane de lei, fără TVA. Termenul iniţial de finalizare era de 25 de luni, în acest termen inclusă şi proiectarea. Lucrările includ realizarea pistei de decolare – aterizare, căii de rulare, extinderii platformei şi a drumului perimetral, instalaţiei de balizaj, canalizării pentru ape pluviale, precum şi a serviciilor de proiectare pentru toate cele menţionate anterior.

În luna decembrie a anului 2013 Consiliul Judeţean Iaşi a depus o cerere de finanţare europeană pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Proiectul are o valoare totală de 56,7 milioane de euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri (contract aflat în derulare), extinderea suplimentară a platformei parcare aeronave şi construcţia unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decât cel existent. În luna feburarie a acestui an, proiectul a fost declarat eligibil de către Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial – Transport (AM POS-T). La sfârşitul lunii mai, AM POS-T a trimis la Bruxelles aplicaţia Aeroportului Internaţional Iaşi. La mai puţin de 24 de ore după ce a fost transmisă de AM POS-T la Bruxelles, Comisia Europeană a comunicat admisibilitatea cererii de finanţare depuse pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Săptămâna aceasta va fi depusă  la AM POS-T prima cerere de rambursare a plăţilor deja efectuate.


Intră acum și în grupul de