Boala limbii albastre a pus in alerta autoritatile judetului Suceava


Intră acum și în grupul de

Boala limbii albastre (bluetongue) la rumegătoare, care a ajuns şi în România, a pus în stare de alertă autoritățile județene sucevene.

vaci

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a chemat, miercuri, în ședință, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Local pentru Combaterea Bolilor, pentru a stabili toate măsurile de prevenire și de siguranță pentru ca focarul să nu ajungă în județul pe care îl reprezintă.

Noul director al Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Laurențiu Leon Postolache, a făcut o prezentare a acestei boli.

Astfel, boala limbii albastre, cauzată de un virus al țânțarilor ce afectează rumegătoarele, în special ovinele, bovinele și caprele, nu se transmite și la om, iar alimentele rezultate de la aceste animale nu sunt un pericol și pot fi consumate.

În urma ședinței Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a fost aprobată începerea unei campanii de informare a populației și a crescătorilor de animale pentru ca aceștia să cunoască măsurile ce trebuie luate în cazul apariției unui focar.

Totodată, având în vedere că boala limbii albastre a ajuns și în județul Botoșani, au fost impuse restricții de circulație și de comercializare a animalelor și vor fi intensificate controalele în piețe.


Intră acum și în grupul de