Statul american Ohio decide viitorul presedinte al SUA


Intră acum și în grupul de

Prezenta masiva la urne in acest stat a intarziat estimarea rezultatelor, iar reprezentantii Partidului Democrat spun ca vor lupta pana la numararea ultimului vot.

Republicanii au un ton tot mai optimist, in special de cand posturile de televiziune au prezis o victorie a lui Bush in statul Florida, un stat-cheie.

Doua posturi americane de televiziune – NBC si Fox – au estimat ca statul Ohio ii va reveni presedintelui Bush, dar echipa lui John Kerry a ripostat prompt.

CNN, pare mai rezervat si sustine ca rezultatul este atit de apropiat in Ohio incit nu se poate face o estimare. Totodata, CNN, citind surse oficiale din Ohio arata ca numatoarea voturilor in acest stat ar putea fi finalizata peste 11 zile.

Candidatul Partidului Democrat la functia de vicepresedinte, John Edwards, le-a spus la Boston sustinatorilor partidului: „John Kerry si cu mine am promis poporului american ca la aceste alegeri va conta fiecare vot si fiecare vot va fi numarat. In seara asta ne tinem de cuvant si vom lupta pentru fiecare vot.”

Echipa de campanie a lui John Kerry a spus ca in Ohio mai sunt de numarat 250.000 de voturi.

Membrii acestei echipe cred ca numarul buletinelor de vot provizorii care nu au fost inca numarate va fi mai mare decat diferenta dintre cei doi candidati.

Potrivit legislatiei statului Ohio, termenul limita pentru numararea lor este 15 noiembrie.

Intre timp, oficialitatile electorale din Iowa spun ca problemele aparute la masinile de numarare a voturilor in doua mici comitate ar putea amana rezultatele cu cel putin o zi.

In acest stat se preconizeaza o victorie a candidatului democrat.

John Kerry se afla in prezent acasa la el, la Boston, in timp ce Bush e la Casa Alba.

In afara de alegerea presedintelui, americanii vor mai alege cei 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor si 34 din cei 100 de senatori ai Congresului Statelor Unite, precum si o parte din guvernatorii statelor.

Potrivit previziunilor, atat Senatul cat si Camera Reprezentantilor vor ramane in mainile Republicanilor.


Intră acum și în grupul de