Aurel Olarean a fost retinut de procurorii DNA Bucuresti care propun arestarea pentru 30 de zile


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Rădăuți, Aurel Olarean a fost retinut de procurorii DNA. El urmează să fie prezentat, în cursul zilei de 12 septembrie 2014, la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile..

El fusese ridicat joi, de la sediul Primăriei, pentru cercetări.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale și reținerea, pentru 24 de ore (începând de la data de 11.09.2014, ora 22.40 până la data de 12.09.2014, ora 22.40), a lui Aurel Olărean  primar al municipiului Rădăuți, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, șantaj şi complicitate la șantaj, se arată într-un comunicat al DNA Bucureşti.
Procurorii îl acuză pe primarul Olărean că în perioada  27.01.2011 – 03.04.2014,  împreună cu judecătorii Daniela Prandea şi Bogdan-Ilarion-Costică Bărbuţă,dar şi cu Dumitru Dîmbu, procuror șef Secția de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc, inculpaţi într-un dosar, să exercite presiuni, pentru a determina o persoană să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuți (având destinația magazin alimentar și bibliotecă), în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.
Concret, prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată la 17.06.2008, s-a admis acțiunea de revendicare prin care Primăria municipiului Rădăuți a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanță ca fiind proprietarul real, imobilul sus menționat.
Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri Babiuc, prin intermediari, printr-o sentință civilă din 20.06.2006, pronunțată de către Bărbuță, punerea în executare a hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafață de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptățite și, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăți controlate de Babiuc.

Pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, la solicitarea lui Babiuc, în cursul anului 2011, Olărean, în numele acestei unități administrativ-teritoriale, a introdus o acțiune în rectificare, direcționată spre judecare la judecătorul Prandea. Prin această cerere, s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real, asupra imobilului susmenționat. Tot ca element de presiune, Primăria Municipiului Rădăuți a angajat un avocat cu care aceasta a încheiat un contract de asistență juridică.
Corelativ cu acest demers, judecătoarea Prandea a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24.06.2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii vădit nefondată a Primăriei Municipiului Rădăuți. Prin tergiversarea soluționării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze în acest sens o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță. Mai mult, Babiuc a apelat și la procurorul șef Dumitru Dîmbu, care în intervalul martie – aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc și invocând autoritatea și voința expresă a lui Dîmbu.
aurel olarean
În luna august 2010, arată procurorii DNA, Olărean  în mod nelegal, a dat dispoziție secretarului Primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească de la Primăria Municipiului Rădăuți suma de 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes și 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.
Astfel, au fost încălcate atât prevederile art. 19 din OUG nr. 34/2006 (autoritatea contractantă achiziționează direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziției, estimată […] nu depășește echivalentul în lei a 30.000 euro, exclusiv TVA pentru fiecare achiziție de produse ori servicii […]), cât și prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 128 din 22.07.2010 (prin care a fost aprobată doar plata unui de onorariu avocațial de succes de 10% din valoarea de piață a unui imobil de 153.800 euro).
La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean  a amenințat un consilier local că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale.

Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a majorării onorariului avocatului, inculpatul Olărean Aurel urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal.


Intră acum și în grupul de