Sinescu: 553 de sectii de votare vor fi organizate la Suceava pentru alegerile prezidentiale


Intră acum și în grupul de

florin sinescu3Conferinta de presa

Florin Sinescu, prefectul judetului Suceava:

Data alegerilor prezidenţiale e 2 noiembrie si a fost aprobat calendarul de realizat pentru asta. Pe 17 septembrie, primarii au obligatia sa tipareasca listele electorale permanente. Actualizarea trebuie facuta in 24 de ore si pana la ramanerea definitiva a listelor. Vor fi 553 sectii de votare, exact ca la europarlamentare. Ca noutate, prezenta la vot va fi monitorizata in toate sectiile. Toate sectiile vor face raportari legate de prezenta la vot.

Vom avea acoperite toate sectiile si vom putea transmite toate datele legate de procesul electoral. Bugetul este de 2,981 milioane lei.

Materialele necesare pentru procesul electoral sunt de doua categorii. Cele ale Ministerului Afacerilor Interne, buletinele de vot si stampilele vor fi preluate, iar noi cu primarii vom realiza sectiile de votare.

Campania pentru alegerile prezidenţiale debuteaza in data de 3 octombrie. Pana pe 27 septembrie, primarii vor stabili locurile speciale de afisaj ca toti competitorii sa aiba spatiu de afisare.

A fost stabilita componenta BEJ prin tragere la sorti. Luminta Froicu este presedinte al BEJ. Loctiitori sunt alte doua judecatoare. Am pregatit logistica pentru functionarea BEJ.

E posibil sa avem vreme rea la vot si vom lua masuri ca sa intervenim la timp ca sa asiguram alimentarea cu energie electrica si circulatia rutiera.

O problema din 2011 e legata de doua HCL Scheia care nu indeplineau conditiile de legalitate din acel an. Anexele la HCL a fost schimbate succesiv. Au existat 41 de actiuni de anulare a actelor de proprietate subsecvente.  Curtea de Apel s-a pronuntat si mentine cele doua HCL. Ne-am adresat ICCJ cu o cerere in revizuire si cele 41 actiuni suspendate au fost repuse pe rol saptamana asta.

Pe 15 august au fost discutii la Putna cu posibilitate deschideriii PTF Vicovu de Sus care va functiona de la ora 8 – 20, cu trafic pietonal si rutier pana la 3,5 tone fără trafic de marfă. Partea română are asigurată logistica. Avem infrastructura  pusa la punct. Vom finaliza lucrarile de amenajare in zona si retelele de comunicatii si pe 19 septembrie sa avem functional si operational PTF Vicovu de Sus. Vor fi 37 politisti de frontiera si 14 lucratori vamali. Trebuie sa organizam si un punct de distribuire rovignete. Este deja functional. Sunt realizate parcarile specifice si locul pentru autovehiculele ce e posibil sa fie confiscate. Saptamana viitoare e operational pe partea romana. S-au facut demersuri catre ambasada Ucrainei la Bucuresti si la Kiev si asteptam ca ei sa poata functiona. Cred ca e posiibil ca punctul sa fie deschis in structura actuala.

Am verificat toate unitatile scolare din judet. Este o problema cu autorizarea si am considerat ca e bine sa ducem institutiile care au atributii de avizare a scolilor in teren ca sa vedem care e situatia. Ca urmare, vor functiona 804 unitati scolare. 265 au autorizatie de functionare. 92 unitati indeplinesc conditiile de autorizare. Sunt depuse documentatii deja pentru 15. In 2013 am avut 252. Cred ca se fac pasi in conditiile de autorizare.

Din cele neuatorizate sunt cateva unitati care partial nu indeplinesc conditiile de autorizare. La 39 scoli inca se lucreaza. Zona de microbuze scolare: au fost verificate actele necesare si vorbim de 109 microbuze care vor functiona in acest an. In perioada urmatoare inca 19 microbuze vor ajunge in judet si vor fi la dispozitia scolilor. Ele sunt scutite de timbru de mediu. Am pus o atentie deosebita si pe zonele adiacente scolilor.

Vom sti ce se intampla cu alesii locali conform ordonante 55 la 10 zile dupa ce trece termenul de 45 de zile conform ordonantei.”

 

Gheorghe Lazar , inspector sef ISJ:

„Le-am reamintit directorilor de scoli ce trebuie sa faca, sa faca curat prin scoli si sa poata incepe dimineata de pe 16 sept, de la ora 8, cursurile.

Din toate scolile din judet sunt foarte multe care nu au sanse de autorizare. Consiliile Locale hotarasc reteaua scolara din localitate. Vom face o centralizare si o vom transmite. Din ce stiu eu foarte putine scoli s-au desfiintat pentru ca nu mai au elevi. Una e Darmoxa care avea 3 elevi, ce  au trecut intr-a 5-a.”


Intră acum și în grupul de