Mohora-Opozitia nu si-a facut travaliul politic


Intră acum și în grupul de

Parlamentarul sucevean a spus intr-o conferinta de presa ca se astepta la o dezbatere a bugetului „mai vizibila” apreciind ca opozitia trebuia sa-si sustina cu fermitate amendamentele in vederea aplicarii programului alternativ de guvernare. Mohora a precizat ca PSD era pregatit ca discutarea Legii bugetului sa se faca pe parcursul mai multor zile.

„Pentru un program alternativ de guvernare, macar ca declaratii, cu amendamentele respinse, ar fi putut sa faca mai vizibila aceasta dezbatere a bugetului”, a spus Mohora. El a recunoscut ca membrii opozitiei aveau sanse mici ca amendamentele depuse sa fie adoptate, dar a subliniat ca si in acest caz trebuiau sa-si prezinte punctul de vedere. „Puteau, potrivit practicilor de pina acum, sa-si faca macar travaliul politic in plen pentru a-si explica punctele de vedere, dar nu au facut-o”, a conchis Tudor Mohora.

Camera Deputatilor si Senatul au adoptat proiectul bugetului de stat pe 2005 si bugetul asigurarilor sociale, votul final la proiectul legii bugetului de stat a fost dat in urma intrunirii cvorumului necesar.

In favoarea proiectului de buget au votat 239 de senatori si deputati, „impotriva” s-au pronuntat 48 de parlamentari (PNL, PD, PRM), inregistrindu-se si o abtinere.

Bugetul asigurarilor sociale a fost adoptat cu 232 de voturi „pentru”, 48 „impotriva” si doua abtineri.

Un buget pentru saraci si pensionari, a spus premierul Nastase, care sustine ca pana la integrare asa vor trebui sa arate toate bugetele.

Primul ministru Adrian Nastase a afirmat ca cei mai multi bani vor fi cheltuiti in doua directii: investitii in dezvoltare si politici sociale.

Despre acest din urma domeniu, premierul a spus ca singura sansa de a scapa de saracie ar fi alocarea de sume tot mai mari pentru programele sociale.

„Pe masura ce ne vom apropia si mai mult de Uniunea Europeana, bugetul de stat va deveni un instrument tot mai puternic din punct de vedere social. Statul este responsabil pentru bunastarea cetatenilor si, de aceea, rolul sau social va trebui sa prevaleze” a declarat premierul Nastase.

Conform proiectului de buget, in cadrul facturii sociale, banii vor fi cheltuiti, pe langa pensii si alocatii, pentru ajutoare ca acela pentru plata incalzirii sau gratuitati pentru medicamente.

Primul ministru a vorbit si despre cele 230 de programe guvernamentale care trebuie platite de la buget, multe fiind chiar programele de protectie sociala.

„Eu cred ca saracia se poate combate doar prin cresterea si mai puternica a politicilor sociale si a bugetelor orientate pentru aceste politici” a spus Adrian Nastase.

„E nevoie de un angajament al tuturor fortelor politice de a creste constant, an de an, bugetul alocat politicilor sociale. Acesta a fost principiul care a guvernat realizarea bugetelor in anii care au trecut si acesta este principiul pe care ne vom baza si in anii care urmeaza” a mai adaugat primul ministru.


Intră acum și în grupul de