FOTO 150 de suceveni au luat parte la crosul organizat de Clubul Rotary Suceava cu ocazia lansarii proiectului „Promenada Inimilor”


Intră acum și în grupul de

Zeci de suceveni au răspuns invitației Clubului Rotary Suceava-Bucovina de a face mișcare pentru a preveni bolile cardiovasculare și au participat la un cros, în centrul municipiului, duminică, 28 septembrie. La final, cei mai rapizi concurenți au fost premiați de către organizatori cu diplome, medalii, dar și sume de bani.

Clubul Rotary Suceava-Bucovina  împreună cu Fundaţia Română a Inimii și Forumul Național de Prevenție au lansat, duminică, pe esplanada din zona steagurilor din Parcul Central, programul „Promenada Inimilor” prin care îşi propun să încurajeze populaţia oraşului să facă mişcare, ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

Organizatorilor li s-au alăturat suceveni de toate vârstele care au conștientizat importanța adopătării unui stil de viață de sănătos, cu mișcare regulată. Astfel, pentru cele trei categorii de vârstă, sub 14 ani, între 14 și 35 de ani și peste 35 de ani s-au înscris 121 de participanți care au alergat pe un traseu ce pornea din zona steagurilor, continua pe esplanada Casei de Cultură pe strada Nicolae Bălcescu până la sensul giratoriu de la blocul turn, apoi pe strada Ana Ipătescu, pe lângă Biblioteca Județeană și s-a încheiat în zona steagurilor. Al[turi de participanţii înscrişi aproape 30 de suceveni au alergat fără să se înscrie în competiţie.

Startul crosului a fost asigurat de către multiplul campion național la altletism, Silviu Casandra.

La final, după parcurgerea crosului, cei mai rapizi participanți au fost premiați de către organizatori. S-au evidențiat la crosul ce a marcat Ziua Mondială a Inimii următorii concurenți: la categoria sub 14 ani, la fete, locul I a fost obținut de Sadoveac Ana, locul II de Brânză Andreea și locul III de Stanciuc Melisa; în timp ce la băieți ocupantul locului I a fost Niculcea Costel, locului II Bahan Andrei și locului III Gălățan Andrei.

La categoria a doua de vârstă, între 14 și 35 de ani, la fete, s-au remarcat: locul I – Doroftei Gabriela Andreea, locul II – Nisioi Cornelia, locul III – Hasna Viorica Lăcrămioara. La băieți, locul I a fost ocupat de Leancă Andrei, locul II de Mandiuc Iustin, iar locul III de Rusu Andrei.

La ultima categorie de vârstă, peste 35 de ani, la fete, locul I a fost obținut de Țimpău Elena, locul II de Stanciuc Brândușa, iar locul III a fost câștigat de către două participante, Cazan Luminița și Reuț Maria, acestea ajungând în același timp la linia de sosire. Tot la această categorie de vârstă, la băieți, câștigătorii crosului au fost: Ceobanu Daniel – locul I, Prâsneac Cristian – locul II și Drăgoiu Andrei – locul III.

Toți ocupanții podiumului au luat diplome, medalii și premii în bani: locul I – suma de 150 de lei, locul II – 100 de lei, iar locul III – 50 de lei. Mai mult decât atât, la înscrieri, primii 100 de concurenți au primit tricouri personalizate cu mesajul campaniei: „Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?”.

De asemenea, au fost acordate și două premii speciale, pentru cel mai tânăr și pentru cel mai în vârstă concurent. Cel mai tânăr participant la cros a fost Cernica Leonid, iar cel mai în vârstă a fost Lemni Corneliu.

Potrivit unuia dintre membrii Clubului Rotary Suceava, Dan Ioan Cușnir, scopul acțiunii de duminică a fost sensibilizarea populației cu privire la bolile cardiovasculare: „Încercăm să sensibilizăm populația că este sănătos să facă 30 de minute de mișcare în fiecare zi, iar autoritățile să amenajeze locuri unde sucevenii să se poată plimba”, a mărturisit Dan Ioan Cușnir. El a exemplificat cu Parcul Şipote unde municipalitatea ar putea amenaja, cu eforturi minime, trasee pentru plimbări de 30 de minute, acesta fiind, deocamdată şi unicul loc unde astfel de trasee se pot înfiinţa.

La rândul său, cunoscutul medic cardiolog și membru al Fundaţiei Române a Inimii şi al Clubului Rotary Suceava-Bucovina, dr. Mihai Creţeanu, a atras atenția asupra faptului că 60% din populația adultă suferă de boli cardiovasculare. De aceea, foarte important este ca oamenii să conștientizeze că efectuarea a 30 de minute în fiecare zi de mișcare, într-un ritm alert, reduce riscul acestor boli. „Mișcarea înseamnă terapie nemedicamentoasă”, a completat medicul sucevean.

„PROMENADA INIMILOR este un proiect amplu al Clubului Rotary, care se desfășoară în peste 30 de orașe din întreaga țară și din Republica Moldova. Anul acesta am decis să susținem și noi programul, stimulând astfel accesul la mișcare al sucevenilor. Este, de asemenea, un proiect care susține orientarea Clubului spre comunitate”, a declarat Mihai Maxim, președinte al Clubului Rotary Suceava-Bucovina.

În Suceava proiectul PROMENADA INIMILOR a fost organizat cu sprijinul Rotaract Suceava, Interact Suceava, Primăria Suceava și Clubul Sportiv Municipal Suceava.


Intră acum și în grupul de