Procedura de aplicare a Acordului de mic trafic de frontiera intre Romania si Ucraina

Premierul Victor Ponta a semnat, joi, Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră. Pentru partea ucraineană, acordul a fost semnat de premierul Arsenii Iaţeniuk.

În baza unor estimări generale, se apreciază că aproximativ două milioane de persoane din România şi Ucraina ar putea beneficia de aplicarea prevederilor Acordului.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră.

 

Textul Acordului fusese semnat ad referendum de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi omologul său ucrainean, Andrii Deşciţa, la 1 aprilie 2014, în marja reuniunii NATO-Ucraina desfăşurate la Bruxelles.

Intrarea în vigoare a acestui acord va aduce beneficii palpabile pentru cetăţenii României şi Ucrainei din zonele limitrofe frontierei comune, inclusiv pentru etnicii români din Ucraina şi cei ucraineni din România. Aceştia vor putea traversa mai uşor frontiera comună, fără viză, în baza permisului de mic trafic.

Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

granita ucraina

Permisul de mic trafic de frontieră este eliberat de autorităţile competente ale României sau Ucrainei (menţionate în anexa nr. 3 la Acord) în maxim 60 de zile de la primirea cererii însoţită de toate documentele necesare. Aceste persoane trebuie să dovedească că sunt în posesia unui paşaport valabil; locuiesc, în mod legal, de cel puţin 3 ani în zona de frontieră; au motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei româno-ucrainene, nu prezintă o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale României, respectiv Ucraine sau ale oricărui stat membru UE; nu fac obiectul unei expulzări sau a unei interdicţii.

 Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu se percep taxe.

Permisul este valabil pentru o perioadă de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi durata de valabilitate a paşaportului titularului.

 La trecerea frontierei persoanele care beneficiază de prevederile Acordului se supun controlului de frontieră asemeni oricărei alte persoane, însă autorităţile de frontieră nu vor aplica ştampile de intrare sau ieşire pe permisele de mic trafic.

Alături de permisul de mic trafic, persoana care beneficiază de prevederile Acordului trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil.

Autorităţile de frontieră ale României sau Ucrainei au dreptul să refuze intrarea sau să reducă termenul de şedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiază de dispoziţiile acordului.

Pe durata şederii pe teritoriul României a persoanelor din Ucraina care beneficiază de prevederile Acordului şi pe teritoriul Ucrainei a persoanelor din România care beneficiază de prevederile Acordului, acestea trebuie să respecte legislaţia României, respectiv a Ucrainei.