150 000 de suceveni ar putea beneficia de aplicarea prevederilor Acordului privind micul trafic

În jur de 150 000 de persoane din judeţul Suceava vor beneficia de aplicarea prevederilor Acordului privind micul trafic de frontieră între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei semnat joi la Kiev din partea română de premierul Victor Ponta şi din partea ucraineană de premierul Arsenii Iaţeniuk, anunţă CJ Suceava.

Textul Acordului reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.

nechifor2

“Prevederile Acordului asigură un echilibru între, pe de o parte, facilitarea trecerii frontierelor de către rezidenţii în zona de frontieră care au motive legitime să treacă în mod frecvent o frontieră terestră externă şi, pe altă parte, necesitatea de a preveni imigraţia ilegală şi eventualele ameninţări la adresa securităţii, reprezentate de activităţile infracţionale”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor.

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km. În baza unor estimări generale, se apreciază că aproximativ două milioane de persoane din România si Ucraina ar putea beneficia de aplicarea prevederilor Acordului.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin trei ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/ soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de trei ani în zona de frontieră.

 

loading...