Lungu: Imi cer scuze de la sucevenii care sunt cu plata la zi la caldura si apa calda. Eu ca primar am facut tot ce am putut


Intră acum și în grupul de

ion lungu 2013Conferinta de presa

Ion Lungu, primarul Sucevei:

„Imi cer scuze de la sucevenii care sunt cu plata la zi la caldura si apa calda. Eu ca primar am facut tot ce am putut. In ultimele luni a fost un fel de bataie de joc la plata agentului termic. S-au platit in medie la un apartament cam 38 de lei. Cam ca la cablu. Sper ca in cativa ani sa putem face separatia pe scari de bloc a celor care au platit de cei care nu. E o problema de sistem acum.

Ca primar nu am ce sa imi reprosez. Am mentinut tariful de 185 de lei gigacaloria. Fac tot ce pot. Sper ca pana la finele saptamanii sa putem relua furnizarea apei calde. Joi, pe 16 octombrie, nu am putut mai repede, vom avea o sedinta extraordinara de majorare a pretului la transport ceruta de Termica. Populatia sa inteleaga ca trebuie sa plateasca. Trebuie sa strangem 1 milion de euro. Nu mai intru in partea morala, inechitabila pentru cei care au platit deja.

Primaria nu mai are nici un fel de facturi neachitate catre Termica. E nevoie de acest milion de euro din partea populatiei. Sunt in contact cu Bioenergy, in contact cu Termica. Azi avem o discutie cu consilierii locali sa vedem ce solutie adoptam.

Am pus in conventia cu cei de la Termica ca in caz ca nu plateste procentual la Bioenergy, sa dam bani noi direct.”

E un dus rece pentru Suceava. In Suceava e o problema de mentalitate. Beneficiarii sa inteleaga ca trebuie sa plateasca. Cum platesc curentul si gazul si telefonul, asa trebuie platita si factura la Termica.

In tariful cerut de Termica, 50 % sunt cheltuieli de personal. Eu, multumesc lui Dumnezeu ca sunt detasat de partea politica si pot lua orice decizie. Daca nu luam decizia acum, nu o mai luam.

Imi doresc sa putem relua furnizarea apei calde, cat mai repede, poate chiar pana la finele saptamanii. Avem o problema cu semnarea protocolului. Ne facem ca nu vedem problema de fond, ca nu se plateste la populatie.

Noi am facut un lucru bun. Am negociat un pret bun la productie. Gigacaloria corecta ajunge undeva la 337 lei, productie si transport. Primaria plateste 155 lei. Pe o iarna, minim 100.000 de gigacalorii. Intr-o zi, vom ajunge la momentul adevarului. Eu raman optimist si cred ca solutia corecta e sistemul centralizat.

Si eu ce sa fac ca primar, sa merg pe la usi si sa le cer banii? Chiar nu am nimic sa imi reprosez cu Termica. Eu am aflat din presa ca s-a intrat in insolventa. Au o vina si cei de la Bioenergy ca nu au pus investitia la timp in functiune. Daca dadeau drumul in 2012 nu se mai intampla asta.

La 30 septembrie, incasarile Primariei sunt mai mari fata de anul trecut cu 2%. La venituri proprii, avem fata de anul trecut cu 3 % mai mult. Mai avem sume importante de incasat de la populatie. In 2014, numarul de roluri a crescut. 52 % din roluri au restante la impozite. Executia bugetara este de 58,2%.

In 2015, taxele si impozitele nu vor fi majorate la Suceava. Doar daca nu impune Guvernul altfel, ca in 2012.

Am vazut ca meciul se joaca la Botosani. O sa facem un stadion nou la Suceava. Chiar o sa il facem. Ieri am dat doua miliarde la fotbal si 1 miliard la handbal. Chiar vom face stadion la Suceava. Voi vedea meciul la TV.

Eu chiar cred in independenta mea. Nu stiu ce s-a intamplat in ultima perioada de se anunta candidaturi. Ele se anunta in 1 ianuarie 2016. Eu sa fiu sanatos. Eu vreau chiar sa fac ceva in Suceava.

Se intampla anormal ceva in Suceava la nivelul candidaturilor. La nivelul meu, nu e nevoie sa pregatesc o campanie si o candidatura. Problema parcului industrial e in blocaj si se datoreaza celor de la Termica. Terenul de acolo e in litigiu.”


Intră acum și în grupul de