Incep negocierile pentru formarea noului Guvern


Intră acum și în grupul de

Negocierile pentru formarea Executivului vor incepe de luni si se spera sa fie finalizate in citeva zile. Cu toate acestea, nou Guvern ar putea fi investit dupa data de 20 decembrie, intr-o sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, in aceeasi zi in care noul presedinte va depune juramintul.

UDMR ar putea fi reprezentata in viitorul Guvern de cel putin doi ministri, care vizeaza portofoliile Sanatatii si Transporturilor. Astfel, obtinerea portofoliului Sanatatii de catre UDMR este o problema care poate fi rezolvata mai usor in negocierile dintre cele doua formatiuni.

Ministerul Transporturilor este vizat de UDMR pentru a-si pune in practica un obiectiv mai vechi, acela de a construi o infrastructura moderna in judetele cu populatie predominant maghiara.

Presedintele executiv al Uniunii, Takacs Csaba, a declarat ca UDMR doreste sa fie reprezentata in viitorul Guvern la nivel de viceprim-ministru, in cadrul negocierilor cu Uniunea Nationala PSD+PUR urmand sa fie propus pentru aceasta functie presedintele UDMR, Bela Marko.

Tot saptamina viitoare vor incepe si discutiile dintre PSD si PUR pentru posturi in viitorul guvern si pentru distribuirea functiilor de conducere in Parlament.

PUR a obtinut, in urma alegerilor, 19 mandate de deputat si 11 de senator, adica in total 30 de mandate, din cele 32 pe care le-au considerat eligibile la incheierea aliantei electorale cu PSD.

Conducerea PUR considera ca acest rezultat ii permite sa ceara citeva posturi de ministri in viitorul guvern, pe linga functia de vicepremier obtinuta deja pentru Ioan Codrut Seres, in urma incheierii protocolului electoral cu PSD.

De aceea, PUR va face „cereri maximale” la primele negocieri cu PSD, cum ar fi ministere importante ca Economia, Justitia si Agricultura, pe care insa PSD nu vrea sa le cedeze.

PSD sustine ca scorul electoral obtinut de PUR nu reflecta ponderea partidului in rindul electoratului si se datoreaza participarii acestui partid pe liste alaturi de PSD, contributia PUR fiind mica in scorul general al Uniunii PSD+PUR. De aceea, i se va recomanda PUR sa accepte propunerile PSD privind ocuparea unor portofolii ministeriale.


Intră acum și în grupul de