Lungu: Reluarea furnizarii apei calde e conditionata de majorarea pretului la gigacalorie


Intră acum și în grupul de

lungu 3

Conferinta de presa

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava:

„Problema de grad zero ramane caldura si apa calda. Sper ca maine s-o clarificam cu acel protoocol intre Bioenergy si Termica. Se precizeaza in protocol in aceasta iarna transportul va fi asigurat de Termica si municipalitatea garanteaza protocolul. Daca se aproba in CL majorarea pretului la gigacalorie, se va semna protocolul. Din pacate, incasarile de la asociatii merg foarte greu. Justificarea e ca nu au venit pensiile si salariile.

Noi am dat luna asta 17 miliarde de lei vechi la Termica, din care 9 au ajuns la Bioenergy. Am vorbit si la Guvern si ne dau bani sa stingem datoriile la subventie, numai ca noi nu avem datorii. E posibil sa primim 10 miliarde lei pentru achizitie de combustibili din fondul de rezerva. Cu banii astia si cu protocolul si HCL de maine nu cred ca vor mai fi motive sa nu se reia furnizarea de apa caldura. Am mers la Guvern cu o situatie completa la datoriile de la facturi si s-au ingrozit.

Reluarea furnizarii apei calde e conditionata de majorarea pretului la gigacalorie. Adevarat ca eu am initiat proiectul de HCL, dar consilierii trebuie sa hotarasca.

Sa spunem lucrurile pe nume. Am niste promisiuni ca si Guvernul ne va sprijini ca sa trecem iarna.Pentru cele 6 luni de iarna creste efortul bugetar cu 70 miliarde lei vechi. Eu spun ca in masura in care proiectul de HCL se aproba, cei de la Bioenergy nu mai au nici un motiv.

Am semnat primul contract pe 3 milioane de lei plus TVA si sper sa ii putem consuma sa facem strada Stefan cel Mare, Aleea Nucului, adica zona din fata Palatului aAministrativ. Am demarat licitatiile si cred ca sunt sansele sa terminam banii anul asta. Presupune strazile si trotuarele.

Va fi doar o zona pietonala si toti vor merge in parcarea subterana si cei care parcheaza vor fi amendati. Acum se poate parca in fata Palatului dar dupa, zona din fata Palatului va fi pietonala exclusiv. Vrem sa facem cam 30 la suta din ce ne dorim acolo. Pana la final proiectul se ridica la suma de 10 milioane lei.

Va anunt ca vineri vom inaugura ultimul loc de joaca dat de firma Rosal. In baza contractului, pe strada Marasesti va fi montat. Costa 35.000 de lei.

In sedinta de aceasta luna de CL vom intra cu actualizarea reprezentantilor CL in CA a scolilor din Suceava. Si primarul poate face parte din CA, dar nu vreau sa fac parte din nici un CA. Voi delega o persoana din partea mea in CA ale scolilor. De 10 ani nu am schimbat niciodata un director de scoala la propria mea initiativa ca nu mi-au placut ochii sau politic. Avem o mare problema la scoli cu costurile energetice.

Eu judec pozitiv si sigur vom ajunge la un consens cu Termica si Bioenergy. Vom face tot ce putem sa asiguram caldura in scoli. Eu cred ca toate partidele din CL trebuie sa aiba o responsabilitate. Eu cred ca am facut o treaba buna la Suceava cu centrala. Responsabilitatea e a intregii clase politice.

Daptul ca de la Guvern se face gestul asta cu banii si am semnale ca se vor mai face asemenea gesturi, datele problemei se schimba.”


Intră acum și în grupul de