Apa calda in Suceava: Termica nu mai semneaza protocolul cu Bioenergy. Reluarea furnizarii apei calde inca incerta


Intră acum și în grupul de

Majorarea preţului de transport şi distribuţie a agentului termic în municipiul Suceava decisă joi de Consiliul Local nu a soluţionat, aşa cum se aştepta, problema reluării furnizării apei calde în municipiu.

După decizia de majorare a preţului de transport şi distribuţie la 140 de lei (173,6 lei cu TVA), deşi Termica ceruse 156 de lei (193 de lei cu TVA)  societatea de transport şi distribuţie nu mai doreşte să semneze protocolul cu producătorul de energie termică, Bioenergy SRL.

Totodată, în urma deciziei CL Suceava,  Bioenergy solicită ca procentul care să revină sigur, din încasări, să crească de la 42 la 45 la sută.

„Totul a pornit de la faptul că primarul nu s-a ţinut de cuvânt şi a propus un alt preţ decât cel convenit iniţial cu Termica”, au declarat surse din sistemul de termoficare.

Sursele precizate au menţionat că Ion Lungu a încercat, joi, după şedinţă, o conciliere cu producătorul de energie termică şi cu transportator, fără rezultate însă.

O nouă rundă de negocieri este programată pentru vineri, când primarul va asigura ambele părţi că va avea fonduri de la Guvern pentru plata serviciilor pe care aceste firme le vor asigura pe perioada iernii şi să-i determine pe cei de la Bioenergy să repornească centrala electro-termică.

Situaţia este însă neclară în condiţiile în care Bioenergy are nevoie de asigurări clare, contractuale şi garanţii de la municipalitate că va primi bani pentru a achita la rândul său facturile pentru biomasa primită de la Holzindustrie Schweighofer.

centrala Bioenergy_5

Datoriile pentru biomasă se ridică la 1,7 milioane de euro, iar furnizorul refuză să mai livreze combustibili până când nu recuperează sumele facturate.

Primarul Ion Lungu a decis să ceară o majorare de 140 de lei pentru transportul gigacaloriei pentru a nu intra sub incidenţa legii penale în condiţiile în care municipalitatea se află în negocieri a preţului de transport cu firma Thermonet pentru preluarea serviciului de transport şi distribuţie.

Prin majorarea preţului la cel cerut de Termica, Ion Lungu risca să afecteze în primul rând negocierile, iar dacă preţul propus în negocieri de Thermonet ar fi fost mai mic decât cel aprobat de Consiliul Local, atunci s-ar fi constatat o pagubă rezultată din diferenţa dintre preţul respectiv şi cel propus la negocieri, ceea ce ar fi însemnat un prejudiciu adus bugetului local.


Intră acum și în grupul de