Pe Aeroportul Suceava incep lucrarile de instalare a noilor sisteme de navigatie. Autoritatile au inceput discutiile cu operatorii aerieni


Intră acum și în grupul de

Regia Autonomă „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian” (ROMATSA) demarează lucrările de instalare a noilor sisteme de navigaţie pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava.

Anunţul a fost făcut joi chiar de directorul ROMATSA, Ion Aurel Stanciu, care a fost prezent pe aeroportul sucevean.

 Într-o conferinţă de presă, Stanciu a declarat că a văzut schimbări radicale în urma lucrărilor de modernizare deja executate, iar ROMATSA face toate demersurile pentru investiţiile pentru care a optat ILS- sistemul de aducere a navelor la sol în condiţii de vreme rea şi VOR-sistem de radio-navigaţie să fie executate în timp.

ion aurel stanciu si mintici

El a apreciat că noile sisteme vor fi montate până în luna mai 2015 urmând să fie apoi calibrate astfel încât din august să se poată opera pe acest aeroport.

„Ţinem aproape. Partea de radio-navigaţie, partea de specialitate, inclusiv la turnul modern care se construieşte prin proiect va fi asigurată tot de noi”, a spus directorul ROMATSA.

El a adăugat că finanţarea se face din bugetul multianual al regiei fiind vorba de investiţii „de câteva milioane de lei”.

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, a declarat la rândul său că ROMATSA e un partener strategic care vine cu sistemul modern de aducere la sol a aeronavelor, menţionând că din cauza lipsei unui astfel de sistem au fost ratate pe Suceava numai în sezonul 2012-2013 un număr de 34 de curse, dar că se ratează multe curse din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi pe Cluj Napoca şi Iaşi.

El a subliniat că în urma lucrărilor care se fac în prezent aeroportul sucevean va fi cel mai modern din ţară şi că autorităţile sucevene au început deja discuţiile cu şase operatori aerieni privaţi, dar şi cu Tarom în vederea operării de curse regulate, dar şi charter de pe acest aeroport.

aeroport suceava (1)

În prezent la aeroportul din Suceava se continuă turnarea asfaltului la pistă în acelaşi timp cu introducerea sistemului de balizaj, se finalizează noul turn de control şi se finalizează şi lucrările la aerogară.

Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei din fonduri europene şi urmează să fie redeschis în toamna acestui an.

Lucrările de modernizare la aeroport sunt realizate prin trei proiecte – unul finanţat de ROMATSA, care instalează aparatura de control şi trafic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Judeţean.

aeroport suceava

Prin proiectul cu finanţare europeană asigurat prin POS-Transporturi se modernizează pista de rulare, balizajul, se construieşte un nou turn de control şi se pregăteşte terenul pentru amplasarea sistemului de navigaţie.


Intră acum și în grupul de