CJ Suceava extinde garantia la un credit de 38,7 milioane de lei accesat de operatorul de apa


Intră acum și în grupul de

CJ Suceava a decis, miercuri, să extindă garanţia cu dobânzi şi comisioane de la un credit de 38,7 milioane de lei accesat de operatorul de apă ACET SA Suceava pentru cofinanţarea unui proiect european de reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare în judeţ în valoare de 494,7 milioane de lei.

Consiliului Judeţean Suceava a aprobat, în luna mai, cererea operatorului regional de apă ACET SA garantarea a 20 la sută din împrumutul de 38,7 milioane de lei accesat în vederea implementării proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ finanţat prin POS Mediu cu 494.775.458 lei, fără TVA.

Astfel, CJ Suceava a aprobat garantarea unei finanţări rambursabile în valoare de 7.742.024 lei, cu o maturitate de 13 ani.

În şedinţa extraordinară de miercuri consilierii judeţeni au aprobat extinderea garantării cu comisioane şi dobânzi în condiţiile în care BCR, banca ce a acordat creditul a constatat că acestea nu sunt garantate şi a solicitat includerea lor în garanţia acordată de CJ Suceava.

Directorul executiv al Direcţiei economice din CJ Suceava, Rodica Floriştean, a explicat, la solicitarea consilierilor, că dobânzile şi comisioanele se vor ridica la circa 2,8 milioane de lei.

„Dobânzile şi comisioanele sunt fluctuante şi depind de ROBOR”, a spus Floriştean care a menţionat că la data încheierii contractului de împrumut acestea au fost estimate la 2,8 milioane de lei.

În urma procedurilor de achiziţie, valoarea contractului de finanţare s-a diminuat la 386.714.485 lei, condiţii în care partea de cofinanţare pentru operatorul regional de apă se ridică la 38.710.122 lei.

În condiţiile în care ACET SA Suceava nu are posibilitatea de a garanta cu patrimoniul propriu creditul s-a agreat garantarea creditului în valoare de 38.710.120 lei în proporţie de 80 la sută de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, reprezentând 30.968.096 de lei, iar 20 la sută, reprezentând 7.742.024 lei, printr-un acord de garantare cu veniturile proprii ale Consiliului Judeţean Suceava.

Proiectul care se realizează se adresează unei populaţii de 240.000 de locuitori din şase zone ale judeţului.

Finanţarea întregului proiect este realizată prin alocări de la Uniunea Europeană în proporţie de 76,49 la sută, 11,7 la sută din bugetul de stat, 1,8 la sută din bugetele localităţilor beneficiare, iar 10,01 la sută reprezintă cofinanţarea asigurată de ACET SA Suceava pentru care a contractat un credit intern la BCR Suceava.


Intră acum și în grupul de