Romania va furniza energie electrica Republicii Moldova


Intră acum și în grupul de

La livrare, Republica Moldova va plati contravaloarea energiei electrice la pretul existent pe piata interna, urmand sa acopere diferentele de pret prin livrarea de energie electrica pe baze contractuale. Prin aceasta decizie, Romania devine cel mai important donator cu destinatie sociala pentru Republica Moldova.

Operatorul economic care va aplica prevederile Hotararii va fi desemnat, in conditiile legii, de Ministerul Economiei si Comertului.

Furnizarea energiei electrice va incepe la momentul confirmarii respectarii angajamentelor asumate de catre Guvernul Republicii Moldova. Executivul de la Chisinau va trebui sa transmita o scrisoare in acest sens, care sa faca referire si la datoria Republicii Moldova pentru energia furnizata in trecut.

In sedinta din 6 ianuarie 2005 a Executivului s-a decis formarea unei comisii interministeriale, care sa analizeze posibilitatea furnizarii de energie electrica Republicii Moldova, la cererea autoritatilor de la Chisinau. Premierul Tariceanu a declarat, cu acel prilej „Vrem sa ii ajutam pe fratii nostri de peste Prut in aceasta situatie dificila. Am analizat cererea care implica un efort financiar important, deoarece se solicita acoperirea, de catre Guvernul roman, a diferentelor de pret intre pretul de furnizare din Romania si cel de vinzare pe piata moldoveneasca, acesta din urma fiind, evident, mai mic”.

Guvernul de la Chisinau a solicitat sprijinul Romaniei, in luna decembrie 2004, pentru depasirea crizei energetice determinate de sistarii aprovizionarii cu energie electrica de la centrala de la Cuciurgani.


Intră acum și în grupul de