Aproximativ sase mii de suceveni au iesit in centrul orasului sa urmareasca parada militara de Ziua Nationala a Romaniei VIDEO


Intră acum și în grupul de

Aproximativ sase mii de suceveni au ieșit din case și, timp de o oră, au asistat la parada militară pregătită de autoritățile locale și județene cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Suceveni de toate vârstele, de la copii și până la bătrâni, au urmărit cu atenție festivitatea prilejuită de Ziua Națională a României, înarmați cu steaguri, fesuri, insigne sau fundițe tricolore în piept.

Nechifor, Lungu, Dontu Flutur Balan Baisanu defilare SRI ISU Armata Tab (103)

Manifestarea a început de la ora 12.00, pe Bulevardul Ana Ipătescu, în fața Bisericii Sfânta Înviere. Prezenți la eveniment au fost prefectul Sucevei, Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, primarul Sucevei, Ion Lungu, dar şi secretarul general al PNL, senatorul Gheorghe Flutur şi co-vicepreşedintele PNL pentru regiunea nord est, parlamentari şi şefi de instituţii.

În deschiderea manifestărilor, Corala Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu cea a Protopopiatului II Suceava, a interpretat Imnul de Stat al României, după care a avut loc o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți. În timpul ceremoniei, pe cerul Sucevei trei avioane de la Aeroclubul Sucevei şi un motodeltaplan au survolat fluturând un steag imens al României.

Cu ocazia sărbătoririi celor 96 de ani de la Marea Unire înfăptuită la Alba Iulia, liderii județeni și locali au transmis mesaje de felicitare sucevenilor, ei amintindu-le de importanța marelui eveniment istoric.

Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, le-a vorbit sucevenilor despre constituirea României de astăzi, dar le-a amintit și faptul că peste o lună se vor împlini opt ani de la intrarea în Uniunea Europeană. „Ne mândrim cu valorile și demnitatea noastră, recunoscute în Europa Națiunilor, și depinde doar de noi ca România să ocupe în Europa un loc pe care să-l onoreze. Îmi exprim încrederea în viitorul pe care îl putem construi împreună așa cum ni-l dorim într-o societate liberă și democratică”, a declarat Sinescu cu ocazia manifestărilor de 1 decembrie. La finalul discursului, el a transmis tuturor românilor și sucevenilor „La mulți ani!”.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, la rândul său i-a felicitat pe suceveni de Ziua Națională, dar în același timp și-a exprimat și regretul asupra faptului că România a fost des încercată de lupte și războaie, încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, Nechifor a susținut că momentul de 1 decembrie este unul meritat de toți românii. „Ne merităm cu toții acest moment frumos de 1 decembrie la care să gândim cu adevărat românește, să ne gândim cu adevărat către viitor. Sunt sigur că viitorul națiunii noastre este unul frumos”, a susținut președintele CJ. Totodată, el a transmis un mesaj de unitate și bunătate în rândurile românilor.

În discursul cu ocazia Zilei Naționale a României primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut apel la istorie, edilul vorbindu-le sucevenilor de bătăliile purtate pentru înfăptuirea României Mari, a României dodoloață. Lungu a suținut obligația românilor de a păstra și de a promova identitatea națională și le-a urat sucevenilor sănătate și bucurii.

La ceremonia de Ziua Naţională 300 de militari, poliţişti, pompieri şi jandarmi au defilat prin fața sucevenilor, elemente de noutate aduse în acest an fiind participarea a două plutoane ale Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni îmbrăcate în uniforma Armatei Române din primul şi al doilea război mondial și o pompă manuală pentru stingerea incendiilor trasă de cai din 1893. De asemenea, au defilat trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi SRI.

După parada militară, sucevenii au mers să mănânce fasole cu cârnaţi şi să asiste la spectacolele folclorice organizate pe esplanada din centrul oraşului, iar copiii alături de părinți sau bunici s-au îndreptat spre Palatul Administrativ, acolo unde a fost expusă tehnica militară care a participat la paradă.

Evenimentele pregătite de autorități pentru a marca sărbătoarea națională se derulează pe tot parcursul zilei, de la ora 17.00 se va deschide oficial iluminatul pentru sărbătorile de iarnă, urmat de un concert Hara şi de un microrecital Eduard Hanuseac, după care va avea loc o ceremonie de retragere cu torţe a subunităţilor aparţinând MAI.

Seara se va încheia cu concertele formaţiilor No Mercy, Fun Factory şi Francesco Napoli.

 

 

 


Intră acum și în grupul de